Nationalparkskibet

Kontrakt indgået med Rudkøbing Bådebyggeri & Riggerværksted

Underskrift skib
Kontrakten underskrives, foto: John Frikke

Nationalpark Vadehavet har indgået kontrakt med Rudkøbing Bådebyggeri & Riggerværksted om projektering, bygning og levering af et skib. Kontrakten blev underskrevet d. 5. september af skibsbygmester Bent Hartvig Nielsen og nationalparkens bestyrelsesformand, Bent Poulsen. Skibet skal være færdig 1. juni 2015 og koster 3.885.000,00 kr.

Mere information: Sara Lindholt Projektkonsulent Kontor/Office: +45 72 54 36 81 Mobil: +45 91 33 47 15 E-mail:

Skibstegning

Om nationalparkskibet:

Beslutningen om at bygge et multifunktionelt nationalparkskib blev søsat i 2012, bl.a. for at synliggøre nationalparkens store maritime værdier og kulturhistorie. Ideen er at det skal kunne anvendes til mange forskellige aktiviteter i Nationalpark Vadehavet.

Specialdesignet

Skibet bliver et motorskib specialdesignet til brug i Nationalparken. Inspirationen til skibets udformning kommer fra en kuf, som er en traditionel skibstype fra (især) den hollandske del af Vaderhavet. En kuf kendetegnes ved blandt andet at have et lavt skrog og et fyldigt for- og agterskib.  Nationalparkskibet får derfor en flad og ekstra forstærket bund, så det kan manøvrere i det meste af Vadehavet og stilles på grund ved lavvande. Da skibet også skal kunne sejles op af åerne og ind til Ribe og Varde, bliver det et meget lavt skib så det vil kunne passere under broerne. Skibet kan sejles af to til fire personer og kan medbringe op til 12 gæster. Det er ikke tanken, at skibet skal tjene som tur-båd, idet de gældende regler vil gøre noget sådant meget vanskelige.

Fleksibelt

For at skibet kan benyttes til de mange forskellige aktiviteter Nationalpark Vadehavet har i tankerne, indrettes der er såkaldt ’flexrum’ i skibets dækshus. Flexrummet kan efter behov indrettes til blandt andet

• Undervisningslokale for områdets formidlere når skibet ligger tørlagt på vaden
  • Udstillingsrum når skibet ligger ved kaj.
  • Forskningsplatform til for eksempel undersøgelser af Nationalpark Vadehavets dyreliv
  • Mødelokale/kontor i forbindelse med projekter, repræsentationsmøder, m.m.

I dækshuset bliver der også plads til et toilet, samt et pantry med køleskab og kogeplader/komfur, hvor det vil være muligt at tilberede lette måltider.

Da Nationalpark Vadehavet samarbejder med Vadehavets Vagerlag og Søfartsstyrelsen om at afmærke nationalparkens rekreative sejlruter, monteres der en løfteanordning, så sømærker (vagere)  kan håndteres. Skibet vil kunne løfte op til 2 tons.

Logo FVM

Sara Lindholt