På inspirationstur til Nationalpark Vadehavet

21-04-2017

Bestyrelsesmedlemmer, sekretariatsleder og konsulent fortæller om arbejdet i Nationalpark Vadehavet til besøgende fra Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner.

Ole Jørgensen, besøg fra Ringkøbing-Skjern
Foto: Ole Jørgensen

Vadehavsvejret var perfekt, da mere end 50 lokalpolitikere, erhvervsfolk, embedsmænd, landmænd, Grønt Råd-repræsentanter m.fl. fra Ringkøbing-Skjern og Herning var på studietur til Nationalpark Vadehavet. De havde valgt at besøge Nationalpark Vadehavet, da de selv er i gang med at undersøge, om der kan etableres en nationalpark ved Skjern Å.

Gæsterne ankom i bus og ved Sneum Sluse steg Nationalpark Vadehavets bestyrelsesmedlem, Lars Brinch Thygesen, (repræsentant for Danmarks Sportsfiskerforbund) og naturkonsulent John Frikke på. John fortalte om nationalparken og naturprojekt Sneum Digesø, som gæsterne også besøgte. Derefter gik turen videre til Ribemarsken, hvor Lars undervejs fortalte om Ribe Å-genslyngningsprojektet og de udfordringer der var ved projektet. Herudover fortalte Lars om multifunktionalitet i nutiden og fremtidens landskaber samt om Realdania initiativet Collective Impact.

Turen fortsatte til Rømø Dæmningen, Lakolk Strand og Ballum Sluse, hvor John undervejs fortalte om nationalparkens naturprojekter, økonomi, lodsejerdialog samt andre emner.

På Klægager blev gruppen budt velkommen af Ruth og Christian Lorentzen, som serverede en dejlig Vadehavsfrokost, kaffe, kage og andre lækkerier fra lokalområdet. Reaktionerne på de sol-æg der blev serveret var, for nu at være ærlig, lidt blandede, men gæsterne fandt det sjovt at prøve lokale retter.

Efter frokost fortalte Ruth og Christian på både underholdende, ligefrem og ærlig vis, om hvordan det er at være en del af nationalparken som partner. Det har nemlig ikke hele tiden været en ’dans på roser’, når naboerne i en periode ikke ville drikke kaffe i grøften med Klægager-folkene, som tog godt imod Nationalparken fra dag 1. Det har dog ændret sig noget siden, men for gæsterne fra nord var det gavnligt at høre, at der er delte meninger om en nationalpark, men også at holdninger kan ændres. Det kræver dog samarbejde og sammenhold samt at der skabes resultater.

Efterfølgende gav Mikael Nørby-Lassen (bestyrelsesmedlem i nationalparken) et indlæg om at være landmand i nationalparken, hvilket ikke var en salgstale. John præsenterede eksempler på nationalparkens muligheder på at skabe en bedre natur og Peter Saabye Simonsen fra sekretariatet rundede af med at fortælle om nationalparkens effekter på turisme, branding og udvikling. De korte oplæg gav lejlighed til en hel del spørgsmål og svar - i god stemning.

Arrangørerne bag turen har efterfølgende meldt tilbage, at der har været positive tilbagemeldinger fra Grønt Råd til Borgmesteren. Peter har i øvrigt, til åbning af Laksens Hus ved Skjern Å, mødt både borgmesteren fra Ringkøbing-Skjern og andre deltagere fra turen, som gav udtryk for, at turen havde været meget frugtbar for deres arbejde. Nu må vi se, om vi får en nationalpark mere langs den jyske Vestkyst.

Fotos: Ole Jørgensen

Nationalpark Vadehavet Peter Saabye Simonsen WIDE.jpg