Nationalparken er igen med på Tønder Festival

10-08-2017

Den sidste weekend i august er nationalparken med til at skabe et helt særligt vadehavsområde med bl.a. Vadehavsteltet og et telt med arbejdende kunstnere.

østersåbning
En konkurrence om at åbne østers på tid blev et stort trækplaster i Vadehavsteltet i fjor. Der bliver en tilsvarende konkurrence, når Nationalpark Vadehavet igen i år er medvirker til Vadehavsteltet på Tønder Festival. Foto: Jens L. Hansen

Ved Tønder Festival i fjor kunne publikum besøge et helt særligt vadehavsområde på festivalpladsen. Festivalen vil gerne styrke båndene til det område, som den er en del af, og samtidig være med til, at de musikelskende gæster også får kendskab til de mange øvrige kvaliteter, som området har at byde på. Ikke mindst naturen.

Nyskabelsen blev et stort hit, og derfor er vadehavsområdet naturligvis også en del af festivalen i år, hvor det dog bliver udvidet ganske betragteligt. Ligesom i 2016 er det Nationalpark Vadehavet og Sydvestjyske Smagsoplevelser, som sammen med Tønder Festival skaber rammerne og indholdet i vadehavsområdet, og samarbejdet er i år udvidet med Tøndermarsk Initiativet – det store projekt, der er etableret for at udvikle Tøndermarsken.

Centralt for det særlige område på festivalpladsen er Vadehavsteltet. Her vil lokale fødevareproducenter og madhåndværkere tilbyde specialiteter og lækkerier fra vadehavsområdet. Ud over maden vil gæsterne i Vadehavsteltet kunne opleve en række events: lokale formidlere vil fortælle spændende historier om og fra vadehavsområdet og Tøndermarsken, fødevarefolk fortæller om deres produkter, og der bliver en østersskole og en konkurrence i at åbne østers på tid.

Masser af vadehavskunst

En lokal kunstner fra marsken, Mogens Davidsen, har lavet et kæmpe maleri til udsmykning af Vadehavsteltet, men gæsterne får serveret meget mere vadehavskunst. Et mindre telt i området bliver således indrettet som et åbent atelier, og her skal otte vadehavskunstnere udfolde sig under hele festivalen. Dette initiativ er kommet i stand med hjælp fra en anden af nationalparkens partnere, kunstnernetværket Kunstrunden, som de otte kunstnere alle er medlemmer af.

Nationalpark Vadehavets mobile udstilling med generel information om nationalparken vil i øvrigt blive stillet op lige ved den indgang til festivalpladsen, som festivalens camperende gæster benytter.

Årets Tønder Festival løber af stablen fra torsdag den 24. til søndag den 27. august. Blandt årets navne er Jacob Dinesen, Allan Olsen, Anderson East, Dorthe Gerlach, Loudon Wainwright og Savage Rose.

Jens L. Hansen (4)

Jens Laurits Hansen