Esther Bubleys fotos på Mandø

12-07-2017

Amerikansk fotolegende gennemfotograferede Mandø i 1954 - Nu udstilles hendes billeder i klitterne.

DSCN0866

Den for nylig genopdagede legendariske fotograf, Esther Bubley, var først i trediverne, da hun i 1954 besøgte Mandø i Vadehavet og på bare et par dage skabte et enestående øjebliksbillede af det lille, isolerede ø-samfund.

Nu kan, sommeren igennem, 30 af hendes smukke, tætte sorthvide fotos ses på en helt usædvanlig udstilling på Mandø - udendørs i klitterne uden for øens redningsstation.

Den unikke udstilling fortæller i sig selv en enestående historie om øen og dens folk. Men den fortæller også om, hvad fotografiet kunne i en tid, hvor tv kun var på trapperne og hvor film var et tungt, uhåndterligt apparat. Fotograferne kunne rejse let og hurtigt og bringe reportager og dokumentation hjem fra de fjerneste steder.

Mandø var et af dem.

Esther Bubley blev sendt til øen af olieselskabet Standard Oil, Esso, som et led i en stort anlagt dokumentation af, hvad olien - og dermed selskabet - betød for verden.

Men hvorfor lige Mandø?

Fordi Standard Oil så den lille vadehavsø som et lille, eksotisk vidunder:
En lillebitte ø, helt ude på kanten af verden, med et forbløffende stort forbrug af olie.

Forklaringen var, at øen ikke fik el fra fastlandet - men havde sit eget dieseldrevne kraftværk til jævnstrøm, særlig til mejeriet. Og ellers var det petroleumslamper, benzindrevne malkemaskiner og private generatorer. Drevet af brændstof fra tankbiler, der kom til øen over havbunden, når tidevandet gjorde det muligt.

Esther Bubley kom hjem med mange hundrede film fra hele rejsen. Men det var Mandø-serien, der sprang i øjnene - så meget, at det blev besluttet at lade den tale for sig selv, ledsaget af en lang artikel om liver på øen i vadehavet.

Artiklen, der blev trykt i olieselskabets tidsskrift, "The Lamp" i et oplag på flere hundrede tusinde og udsendt til hele verden. "The road between the tides" var artiklens overskrift.

Heraf udstillingens titel: "Between the tides".

FAKTA

I 1954 blev Esther Bubley den første kvinde, som vandt det ansete Photography Magazines internationale fotokonkurrence. I 1955 havde hendes billeder tre gange været udvalgt til udstillinger på det prestigefyldte MOMA Museum of Modern Art i New York. Senest i 2011 har museet vist Bubeys billeder.

Esso havde udgivet tidsskriftet The Lamp siden 1918. Det havde til formål at sprede nyheder om selskabet og dets succes. Under 2. Verdenskrig kom selskabet i modvind, og det søsatte et gigantisk fotodokumentationsprojekt, som skulle forbedre dets image i hele verden. Esther Bubley arbejdede på dette projekt.

Udviklingen på Mandø var usædvanlig i perioden. Modsat mange andre perifere områder i Danmark havde øen haft succes med at øge sit befolkningstal en smule i en tid, hvor store grupper ellers flyttede fra land til by. I 1952 havde øen fået sit første elværk, mælkeproduktionen nåede et højdepunkt og øen blev en populær destination for sommergæster.

Sydvestjyske Museer og Mandø Museum har i samarbejde fundet frem til personerne på Esther Bubleys billeder og dokumenteret historien bag fotografierne.

Esther Bubleys billeder fra Mandø har aldrig været vist i Danmark og er resultatet af stærke internationale samarbejder med bl.a. University of Louisville i Kentucky, der opbevarer Essos fotoarkiv samt til Esther Bubleys niece, Jean Bubley, der i dag administrerer Bubleys personlige arkiv i New York.

OM UDSTILLINGEN

Udstillingen vises fra d. 25.6. 2017 til og med d. 22.10.2017.

Udstillingen er placeret på Strandvej ved Mandø Redningsstation. Øen kan nås via egen bil under hensyntagen til tidevandet eller via Traktorbus med afgang fra Vester Vedsted.

I løbet af sommeren arrangerer Mandø Event guidede ture i udstillingen og byen kombineret med bespisning over temaet 1950’erne eller lokale fødevarer. Se mere på Visit Ribes hjemmeside eller hos Mandø Event.

Udstillingen er kommet i stand med støtte fra Knud Højgaards Fond, Therkel Jørgensens Legat og Farumgaard Fonden

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til

Lulu Anne Hansen, Sydvestjyske Museer

Tlf. 40 12 25 41, Mail