Ny avis om de tre syddanske verdensarvssteder

22-06-2017

En fælles verdensarvsavis for de tre syddanske verdensarvssteder, Vadehavet, Kongernes Jelling og Christiansfeld, er netop kommet på gaden. Den skal være med til øge kendskabet og stoltheden blandt lokalbefolkningen.

vores verdensarv
Et dejligt motiv fra Vadehavet er kommet på forsiden af den fælles verdensarvsavis. Foto: Jens L. Hansen

”Det er helt unikt, at vi her i Region Syddanmark kan byde på hele tre UNESCO-verdensarvssteder inden for noget, der ligner en god times kørsel. Vi har Jelling-monumenterne med runestenene, Christiansfeld med Brødremenigheden og Vadehavet med fantastisk natur og dyreliv.”

Sådan skriver formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose, i sin velkomst/forord til en helt ny verdensarvsavis med titlen ”Vores Verdensarv”, som netop er kommet på gaden.

På 16 sider fortæller verdensarvsavisen nærmere om, hvorfor de tre syddanske steder er så fantastiske, at de hver især er fundet værdige til at blive optaget på UNESCO’s eksklusive liste over verdens natur- og kulturarv. De vigtigste faktuelle oplysninger bliver præsenteret kort og overskueligt, men derudover tages læserne med på turen, når tre kendte syddanskere - en fra hvert verdensarvsområde - sammen med en journalist besøger et af de andre steder.

De tre kendte er skuespilleren og sangeren Trine Gadeberg, den tidligere håndboldspiller Anette Hoffmann Møberg (EM-, VM- og OL-guldvinder) og skuespilleren Frank Thiel. Det er sidstnævnte, som har besøgt Vadehavet, hvor han blev guidet rundt af naturvejleder Marco Brodde fra Fanø. Besøget gjorde et kæmpe indtryk på Frank Thiel, og reportagen slutter med følgende citat fra ham: ”Hold da op! Nu er vandet trukket ind, og bunden er helt væk! Det er da vildt fascinerende.”

Verdensarvsavisen har også en kort introduktion skrevet af Tom Nørgaard, der er redaktionschef for Politikens Turen Går Til-rejsebogserie, og så fortælles der kort om, hvad begrebet ’verdensarv’ i det hele taget betyder og indeholder

Verdensarvsavisen er udkommet som led i et toårigt projekt, som Region Syddanmark finansierer sammen med Vejle og Kolding kommuner og de fire vadehavskommuner (Varde, Fanø, Esbjerg og Tønder). Projektet har dels som mål at gøre de tre syddanske verdensarvssteder mere synlige i udlandet, dels at forstærke den stolthed og tilknytning, som lokalbefolkningen har til stederne.

Som Stephanie Lose udtrykker det: ”Man behøver altså ikke at tage til pyramiderne i Ægypten for at se verdensarv. Som den eneste danske region huser vi tre UNESCO-oplevelser i særklasse. Dem vil vi gerne dele med endnu flere både borgere og gæster fra hele verden. De ligger lige om hjørnet.”

Vores Verdensarv” blev lørdag den 16. juni udsendt som et tillæg til samtlige Jysk Fynske Mediers dagblade i Region Syddanmark. Derudover har alle Nationalpark Vadehavets 142 partnervirksomheder fået tilbudt verdensarvsavisen til gratis uddeling til deres kunder og besøgende.

Avisen findes desuden i en digital version, som man kan klikke sig ind på fra Nationalpark Vadehavets hjemmeside via dette link: http://nationalparkvadehavet.dk/muligheder/udgivelser-og-foldere/

Jens L. Hansen (4)

Jens Laurits Hansen