Fremtidens nationalparker sættes til debat på Naturmødet

18-05-2017

Nationalpark Vadehavet er med igen i år, hvor Naturmødet afvikles for anden gang i Hirtshals. I fællesskab står de tre jyske nationalparker, Thy, Mols Bjerge og Vadehavet, bag et debatarrangement og et fagligt arrangement, ligesom de har en fælles stand, hvor besøgende kan få informationer om de danske nationalparker.

naturmødet anders lund madsen
Anders Lund Madsen styrer igen i år debatten på Life-scenen, hvor bl.a. Nationalpark Vadehavets formand, Janne J. Liburd, skal deltage i en debat om visioner for de danske nationalparker. Foto fra Naturmødet 2016

Naturmødet i Hirtshals er et folkeligt arrangement, hvor alle med en fælles interesse for natur mødes, kan udveksle erfaringer og bliver klogere på Danmarks natur. Naturmødet, der varer fra 18. til 20. maj, holdes i år for anden gang, og arrangørerne forventer med op mod 10.000 deltagere og besøgende dobbelt så mange som i fjor.

Interesseren for den danske natur er enorm, og samtaler kan nemt ende i følelsesmæssige diskussioner uden nuancer. Ved naturmødet er der rig mulighed for fagligt at blive klædt på til at deltage i debatten.

Igen i år vil de danske nationalparker deltage aktivt, og et af de store emner vil være en evaluering af nationalparkerne. Nationalparkerne inviterer derfor til åben debat om fremtidens nationalparker og en diskussion af, hvad nationalparkerne har opnået.

”Det er vigtigt, at Danmarks Nationalparker er opmærksomme på de retninger, der præger naturforvaltning og den offentlige debat, og at vi selv byder aktivt ind med vores erfaringer. Som nationalparker er vi underlagt love, rammer og økonomi inden for bestemte arealer og arealer. Men når det er sagt, så er vi meget opmærksomme på at samarbejde både inden for og på tværs af nationalparkerne, ligesom biodiversitet, geologiske, klimamæssige og forureningsmæssige forandringer er noget, vi tager meget seriøst”, siger Janne J. Liburd, der er formand for Nationalpark Vadehavet

Nationalparkerne er leverandører af mange succeshistorier, som vil bliver foldet ud i løbet af Naturmødet.

Ved Naturmødet bliver der fredag to arrangementer, som nationalparkerne står bag:

”Visioner for Danmarks Nationalparker” Hvilke visioner har vi for nationalparkerne? Hvad er lykkedes i nationalparkerne, og hvad kan forbedres? Hvordan ser de enkelte aktører deres rolle i udfoldningen af nationalparker?

• Janne J. Liburd (Nationalpark Vadehavet)

• Lauritz B. Holm-Nielsen (Den Danske Naturfond)

• Lars Mortensen (Friluftsrådet).

Tid og sted: LIFE scene (Debat) 13.00 – 13.45

”Danmarks Nationalparker – visioner, følelser, fornuft, frivillighed og resultater”

• Nationalpark Thy - Projekt Naturpleje på privatejede klitheder. Oplægget holdes af Torbjørn Tarp

• Nationalpark Vadehavet - Projekt strandtudse. Oplægget holdes af John Frikke

• Nationalpark Mols Bjerge - Projekt ”BiodiverCity”. Oplægget holdes af Jens Reddersen.

Tid og sted: Explorer (Sømandskirken) 14.00 – 15.45

Xenia