Internationalt Vadehavssymposium

09-05-2017

Formand for Nationalpark Vadehavet Janne Liburd åbnede i dag det 14. Internationale Vadehavssymposium i Tønder. På dagsordenen var bl.a. invasive arter og forurening med plastik.

Vadehavssymposium Janne
Janne Liburd åbner det Internationale Vadehavssymposium. Foto: Sara Lindholt

130 forskere fra Holland, Tyskland og Danmark tog onsdag formiddag hul på det 14. Internationale Vadehavssymposium. Den officielle åbning af symposiet, som foregår på Ecco Conference Center i Tønder, blev forestået af formanden for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd.

Efter åbningen bød programmet på faglige indlæg om aktuelle problemer i forhold til beskyttelse af Vadehavet.

Invasive arter som Rynket Rose truer de naturlige plantesamfund i klitterne, og forskerne arbejder på at finde løsninger på den problematik. Et andet væsentligt emne, som forskerne fokus på, er plastik, som udgør 85 procent af affaldet i Vadehavet. Det er et stort problem for dyrelivet.

Ved at gøre data tilgængelige for hinanden og dele viden kan forskerne bidrage til at nedbringe blandt andet plastik i Vadehavet og finde løsninger på bekæmpelse af invasive arter.

Forskerne mødes tirsdag aften til en reception på Tønder Rådhus, hvor Tønder Kommune er vært.

De kommende dage vil de 130 deltagere tage fat på det egentlige formål med symposiet: at formulere en trilateral - det vil sige en fælles dansk-tysk-hollandsk - forskningsagenda og platform samt en drøftelse af forslaget til en trilateral forskningsagenda. Dagene vil være præget af indlæg fra aktuelle forskningsprojekter.

Konklusioner og anbefalinger fra de tre dages symposium i Tønder bliver et væsentlig bidrag, når miljøministrene fra de tre vadehavslande mødes til den 13. trilaterale regeringskonference om beskyttelse af Vadehavet. Regeringskonferencen skal holdes i 2018 i Leeuwarden i Holland, og her skal landene vedtage en fælles forskningsstrategi.

Fotos: Sara Lindholt

Salin