Rømø-tvillinger kæmper for oceanerne

31-05-2017

Jens og Johannes Hauge Rahbek fra Rømø rejser i næste uge til New York. De skal være med til at fremføre en appel til verdens ledere forsamlet til FN’s Generalfor-samling om at redde verdenshavene.

Johannes (til venstre) og Jens Hauge Rahbek repræsenterer Vadehavet på World Oceans Day 8. juni i New York. Her ønsker de sammen med lillesøster Agnethe ’Happy Oceans Day’ på Sønderstrand på Rømø. Foto: Ditte Hviid

De 12-årige tvillinger Jens og Johannes Hauge Rahbek fra Rømø skal den 8. juni optræde på den helt store verdensscene: FN’s General Forsamling i New York.

Sammen med 25 andre børn og unge fra hele verden skal de på ’World Oceans Day’ fremføre en appel til verdens ledere om at forpligte sig til at beskytte verdenshavene, så børnene selv og i fremtiden deres egne børn og børnebørn også vil få mulighed for at opleve oceanernes rigdomme.

Bag eventen i FN-bygningen står i alt 49 marine UNESCO-verdensarvssteder rundt om på kloden. Blandt disse 49 steder er Verdensarv Vadehavet. Det er som repræsentanter herfor og for Nationalpark Vadehavet, at Jens og Johannes Hauge Rahbek skal deltage i eventen. I øvrigt sammen med et barn fra hvert af de to øvrige vadehavslande, Holland og Tyskland, som Danmark deler verdensarvsstatussen med.

De i alt 27 børn og unge er i alderen 8-21, og lever alle i eller nær marine verdensarvssteder. Ligesom verdens oceaner lider de marine verdensarvssteder på grund af effekterne af klimaforandringer herunder varmere havtemperaturer, mere voldsomme storme, stigende vandstande og forsuring. Allerede nu er flere marine verdensarvssteder truet af klimaforandringer, og intet sted på kloden er i sikkerhed for den globale trussel.

Men der er håb. Et af de vigtige budskaber fra børnene til verdenslederne er, at vi endnu har en chance for at redde vore oceaners store rigdomme. Vel at mærke, hvis vi handler nu og gør det i fællesskab.

Det er UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kommunikation og kultur, der har inviteret de marine verdensarvssteder til at fremføre appellen på World Oceans Day. Initiativet er gjort muligt takket være støtte fra delstatsregeringen i Flandern, Explorers Club, Stefan & Irina Hearst og Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation.

Som såkaldt focal point for Verdensarv Vadehavet har Nationalpark Vadehavet stået for at koordinere Jens’ og Johannes’ deltagelse i eventen i FN-bygningen.

Jens og Johannes Hauge Rahbek rejser til New York mandag 5. juni og kommer hjem igen 10. juni. Med på turen er deres mor, Tanja Hauge Rahbek, der til daglig er naturvejleder på Naturcenter Tønnisgaard på Rømø. Der venter dem alle tre et spændende, men også meget intensivt program i løbet af de fire dage, de skal være i New York.