Vild udstilling om fiskereventyret i Esbjerg

25-04-2018

170 gæster deltog i Fiskeri-og Søfartsmuseets 50 års jubilæum, som samtidig markerede åbningen af en ny udstilling med titlen 'Danmarks vildeste fiskereventyr. Udstillingen hylder epoken, da Esbjerg var Danmarks fiskeriby nummer et, samt byens fiskerliv fortalt med fiskeskippernes egne ord.

En af de 74 fiskeskippere, der har bidraget til udstillingen

Der var 76 æresgæster - alle tidligere fiskeskippere eller fiskerkoner - da Fiskeri-og Søfartsmuseet i Esbjerg 24. april fejrede 50 års jubilæum. Æresgæsterne var nøje udvalgt, for de spiller alle en stor rolle og blevet portrætteret i museets nye udstilling med titlen 'Danmarks vildeste fiskereventyr'. Udstilling blev åbnet i forbindelse med fejringen af jubilæet, og den tager beskueren med på en rejse gennem en epoke, som mere end noget andet har formet det Esbjerg, vi kender i dag.

Udstillingen hylder byens lange fiskerihistorie, og det at historien er fortalt af tidligere fiskeskippere, gør den dokumentariske fortælling både personlig og mangfoldig.

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen, havde fået æren af at åbne udstillingen og slå dørene op for de 76 æresgæster samt for de øvrige 170 fremmødte gæster. I sin åbningstale sagde borgmesteren blandt andet, at Fiskeri- og Søfartsmuseet, der årligt har 110.000 besøgende og 5000 forløb for børn, i sig selv fortæller en historie. Og museets historie er byens historie, slog Jesper Frost Rasmussen fast.

Esbjerg, som borgmesteren betegnede som "Danmarks yngste storby", kan i øvrigt fejre 150 års jubilæum i år.

Et vildt liv

'Danmarks vildeste fiskereventyr' er som nævnt en meget personlig udstilling, som går dokumentarisk tæt på.

"Det var et vildt liv de levede, og det vildeste er vel nok, at de ikke selv synes, at det var noget særligt", siger museumsdirektør David Dupont-Mouritzen.

Udover de store knivskarpe sort/hvide fotografier inkluderer udstillingen også en kronologisk fortællende, ligeledes sort/hvid frise af Emilia Rubæk Holm, der illustrerer starten på eventyret fra de første Hjerting-fiskere og frem til i dag

Fiskerlivet fortalt sort på hvidt

Den nye udstilling er et kreativt samarbejde mellem museumsinspektør Søren Byskov og udstillingsudvikler Joakim Engel, som fik virkeliggjort David Dupont-Mourtizens idé om, at kreere en udstilling om havnelivet, Esbjergfiskeri og fiskerlivet i Esbjerg - kort sagt: Danmarks vildeste fiskereventyr fortalt af hovedpersonerne selv.

Resultatet er blevet en fusion af aktiv indsamling og dokumentation, historiefortælling og fotografisk portrætkunst.

Stolt og beæret

En af dagens gæster var Svend Tougaard. Han, der er forhenværende museumsinspektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet og i øvrigt en ildsjæl i Nationalpark Vadehavet, var både stolt og beæret over at have været med fra museets start for 50 år siden, og for at deltage i åbningen af udstillingen, som netop markerer og hylder Esbjergs stolte fiskeri- og søfartshistorie. I dag er stoltheden over at være kendt som Danmarks fiskeriby nummer et skiftet ud med at være Danmarks energiby nummer et.

Et nyt vildt eventyr for Esbjerg by og for Fiskeri-og Søfartsmuseet er godt i gang.

Læs mere om udstillingen Danmarks Vildeste Fiskereventyr

Sjæklen

På jubilæumsdagen udkom også Fiskeri-og Søfartsmuseets årbog Sjæk’len, der naturligvis er dedikeret til museets jubilæum.