Nationalpark Vadehavets 10-års fejring

Foto fra indvielsen i 2010 Skibbroen i Ribe
Foto fra Indvielsen i 2010 ved Skibbroen i Ribe. Thyge Jensen ombord på Johanne Dan.

Nationalpark Vadehavet fejrer 10-års dag i 2020.

I 2020 fejrer vi, at det 16. oktober er præcis 10 år siden, prins Joachim åbnede Nationalpark Vadehavet ved en festlig højtidelighed i Ribe. Indvielsen blev også fejret med folkefest i de fire vadehavskommuner.

Hovedfejringen af nationalparkens første 10 leveår vil finde sted på dagen, og igen med Danmarks ældste by som ramme. Festlighederne er dog ikke begrænset til selve fødselsdagen og til Ribe, for der vil være fejring og events rundt om i nationalparken i hele uge 42.

Desuden vil både Nationalpark Vadehavet, de fire vadehavskommuner og en række af vore partnere i løbet af 2020 markere 10-året i forbindelse med arrangementer, aktiviteter, møder m.v.

Som noget særligt bliver vores 10-år året hvor vi indfører Nationalpark Vadehavets Partnerpris, hvis formål er at hædre en af nationalparkens partnere, som har gjort en særlig indsats for at fremme nationalparkens målsætninger for eksempel ved at bidrage til eller skabe øget opmærksomhed om dens aktiviteter, projekter eller andre initiativer. Med prisen ønsker Nationalpark Vadehavet at opmuntre partnerne til at skabe en bæredygtig udvikling, at anerkende partnernes arbejde med at fremme målsætningerne for Nationalpark Vadehavet og at skabe opmærksomhed om sine indsatsområder. Læs mere om hvordan du indstiller til partnerprisen i boksen i højre side.


Arrangementer i forbindelse med 10-års fejringen:

17. juli 2020 - Gourmet på Vadehavsk

Et samarbejde mellem Naturcenter Tønnisgård og restauranten på Vester Vedsted Vingård "Vingårdens Bord"

Kom med på en spændende og inspirerende gåtur på Rømøs vader. Under kyndig vejledning af naturguiderne fra Naturcenter Tønnisgård lærer du om spiselige fristelser i juli måneds Vadehav. 

Mens der sankes på Vaden snittes, koges, braiseres og klargøres en middag tilberedt af Xavier og Marie Malletier fra Vingårdens Bord, restauranten på Vester Vedsted Vingård ved Naturcenter Tønnisgårds fantastiske udekøkken. Maden akkompagneres af Vingårdens vine, øl og spiritus.

Læs mere om arrangementet på Vester Vedsted Vingårds hjemmeside ved at klikke her.

3. oktober 2020 - Oxefest

Morgenmadsarrangement i forbindelse med Oxefesten, hvor temaet er Nationalparkens 10 års fødselsdag, suppleret med Nationalparkprodukter fra flere lokale producenter. Arrangør: Oksbølby Borger- og Erhvervsforening

9. oktober - Aktiviteter i Darum Børneby

Darum Børneby arbejder i uge 41 med aktiviteterer vedr. Vadehavet, og afslutter med en samlet begivenhed fredag d. 9. oktober ved diget. Arrangør: Darum Lokalråd.

9. til 18. oktober - Den stille intense naturoplevelse

NaturKulturVarde filmer med udgangspunkt i 5 vadehavs-hot-spots.

Uge 38-42 Naturnørden formidler online

Naturnørd formidler online fra de 4 vadehavsøer samt Tøndermarsken. Arrangør NaturKulturVarde.

Uge 42 - Vild mad for børnefamilier

Vild mad "Kagemanden" : Bålbrød med vilde hvidløg og sandløg arrangeret af Fanø360

Uge 42 - Levendegørelse på Fanø Museum

Livsvilkår og kulturen i Vadehavsregionen via hverdagslivet. Arrangør: Fanø Museum.

11. oktober - Fødselsdagsfejring på Fanø

Fanø fejrer NPV 10 års fødselsdag hele uge 42, hvilket sættes i gang ved fejring den 11. oktober fra 14 til 16.30. Arrangør: Fanø360

13. oktober 2020 - En tur på Vaden og hjem i laden 

En hyggelig dag med fortællinger og smage fra vaden og marksen i samarbejde med Klægager og Vadehavssmedien i anledning af Nationalpark Vadehavets 10 års fødselsdag

Dagen starter ved Buntje strand med fortællinger om stort og småt, hvorefter turen går til Klægager, hvor der vil være spisning og sang med afsæt i Vadehavet og marksen.

Læs mere om arrangementet på Klægagers hjemmeside ved at klikke her.

14. oktober 2020 - En 10-års fejringsvandring med oplevelser undervejs

En spændende vandring fra Myrthuegård til Mennesket ved havet, hvor der venter flere oplevelser undervejs på turen arrangeret i et samarbejde mellem Nationalparkpartnere; Træfpunkt Sædding, Dansk Vandrelaug Esbjerg, Esbjerg Roklub, Hjerting Kanelaug og Kunstrunden

Tag med på en smuk vandring i den nordlige del af Vadehavet. Turen går fra Myrthuegård til Mennesket ved havet og undervejs vil der være fortællinger, kunst, smage, oplevelser med afsæt i Vadehavet.

Læs mere om arrangementet på Træfpunkt Sæddings hjemmeside ved at klikke her.

16. oktober - Fortællertelt på Hovedengen

Fortællertelt i Ribe i forbindelse med hovedfejringen med fokus på histiorie  og litteratur om Vadehavet, natur, kultur og klima. Gode fortællinger for børn og voksne. Arrangør: Bibliotekerne Esbjerg Kommunes Biblioteker samt bibliotekerne i Vadehavskommunerne.

18. oktober - Besøg på Bollert Strand

Et fælles fejringsarrangement for Tønder Kommune, hvor den ellers lukkede Bollert Strand på den nordlige ende af Rømø besøges. Arrangør: Naturcenter Tønnisgård.

 

Vester Vedsted Vingård laver mad i Tønnisgårds bålhytte

Foto: Vester Vedsted Vingård laver mad i bålhytten på Tønnisgård. 

 

Bettina Munch, Event- og udviklingskonsulent

Bettina Munch

Title: Event- og udviklingskonsulent
Havnebyvej 30, 6792 Rømø
Telefon: +45 72 54 36 24

Søg om støtte til fejring:

Læs mere via dette link 

Indstil til årets partnerpris:

Læs kriterier for indstilling her

Download indstillingsskemaet her

 

Nationalpark Vadehavets 10-årsdag er også anledningen til, at vi arrangerer en konference om bæredygtig turismeudvikling d. 11. november med overskriften ’Grænser for turisme?’. Her finder du invitationen til debatdagen i Musikhuset i Esbjerg, som afholdes den 11.11.2020.