Danmarks største rovdyr
Sælerne hører til blandt rovdyrene og er derfor beslægtet med blandt andet ulve og bjørne. Man mener, at sælernes tætteste nulevende slægtning blandt rovdyrene skal findes i gruppen af mårlignende dyr. Den spættede sæl bliver som regel omkring 1,3-1,6 meter lang og kan veje op mod 130 kg. Gråsælen bliver væsentligt større: Hannen kan veje op til 300 kg og blive mere end 2 meter lang. Dermed er gråsælen ikke blot Danmarks største rovdyr, men også vores største pattedyr.
Livet i vand
Sælen har gennem millioner af år udviklet sig fra at være landlevende til at bruge en stor del af sit liv i og under vandet. Det ses især på dens torpedoformede krop og de brede luffer, der gør sælen til en god svømmer. Et tykt spæklag hjælper den med at holde varmen i det kolde vand. Sælens store øjne er meget lysfølsomme og indrettet til at se under vandet, og dens følehår registrerer selv de mindste bevægelser fra fisk – hvilket er med til at gøre den til en god jæger. Sælen kan være under vandet i adskillige minutter, fordi hele dens krop er skabt til at lagre og spare på ilten. Sælen er dog stadig nødt til at komme op på land i perioder. Den kan udmærket sove, mens den befinder sig i vandet, men den hviler bedst på land. Derfor kan man ofte se sælerne ligge på sandbankerne i Vadehavet og dase.
Fredede dyr
Sælen er fredet i Danmark. Det er derfor vigtigt, at vi passer godt på og holder os på god afstand af sælerne. En undersøgelse har vist, at kun omkring 1/5 del af sælerne vender tilbage til hvilepladserne inden for samme tidevandsperiode, hvis de forstyrres under deres hvile. Det betyder, at sælerne ikke får ro til at lade deres unger die, og det kan have store konsekvenser. Sælunger dier nemlig kun i omkring fire uger, og risikerer derfor at miste mange af deres måltider på grund af forstyrrelser. For at sikre artens overlevelse, er det derfor altafgørende, at der er uforstyrrede sandbanker, øer og rev, som sælerne kan yngle og hvile på.