Et stort tag-selv-bord
I foråret kommer stærene forbi marsken, for at samle kræfter til ynglesæsonen. Når ynglesæsonen er slut i juli/august, vender stærene tilbage til vadehavsområdet for at ’tanke op’ til den sidste tur mod områderne omkring Den Engelske Kanal, hvor de holder til om vinteren.
Stærene kommer til vadehavsområdet, fordi der her er masser af føde at finde. Især på de store marskenge, som er unikke for Nationalpark Vadehavet. De er propfyldte af larver af gåsebiller og stankelben – stærenes foretrukne føde.
Rørskovene beskytter stæren
Derudover har området mange rørskove, som stærene ynder at overnatte i. Rørskovene ligger i marskens vådeste områder og fungerer som beskyttelse for stærene, fordi de her kan være i fred for ræve og andre landlevende rovdyr. Rovfuglene gør ikke det store væsen af sig om natten, da de i høj grad bruger synet under jagten. Stærene sidder derfor tørt og godt beskyttet oppe i rørene natten over.
Der er flere grunde til, at stærene flytter overnatningssted: Overnatter stærene samme sted i længere tid, kan rørene knække, og fuglene kommer til at sidde med fødderne i vand. Det vil koste for meget energi, at holde varmen og derfor er de nødt til at finde et nyt nattesæde. Derudover er stærene snu fugle, der ofte flytter sig for at snyde rovdyrene. Dukker et rovdyr op gentagne gange, går fuglene på vingerne for at finde et nyt sted at slå sig ned.
Menneskelig færden påvirker stærene
Men stærene kan også finde på at flytte, fordi der er for mange nysgerrige mennesker ved deres overnatningspladser. Derfor er vores opførsel under sort sol-turene afgørende for stærenes trivsel i rørskovene. Hvis vi kommer for tæt på og overskrider stærenes grænser, så flytter de, og vi - og alle de mange andre, der gerne vil se sort sol – går glip af gode oplevelser i nationalparken. Læs derfor altid "Sådan er du den bedste gæst" her på siden, inden du begiver dig afsted. På den måde sikrer vi, at stærene igen vender tilbage til nationalparken og skaber samtidig den bedste sort sol-oplevelse for os selv.