Hollandsk ceremoni for det danske Vadehav

10-07-2014

The Tall Ships Races har netop forladt Harlingen i Holland. Forud for afgangen var skibet Alexander von Humboldt II rammen om en lille højtidelighed, som er forløberen for fejringen af Vadehavets optagelse på verdensarvslisten i Danmark om en måned ved The Tall Ships Races i Esbjerg.

Den danske del af Vadehavet er nu udnævnt til Verdensarv på lige fod med de hollandske og tyske dele af Vadehavet. Det markeres ved en officiel begivenhed under The Tall Ships Races 2014 i Esbjerg den 4. august.

På kajen i Harlingen fandt forløberen for denne begivenhed sted torsdag den 3. juli. Her blev symbolet på den danske optagelse som Verdensarv bragt ombord på det tyske skib Alexander von Humboldt II, som deltager i kapsejladsen The Tall Ships Races.

Flisen besigtiges Flisen bæres ombord

Den regionale ambassadør for økonomiske anliggender, Jaap Verhulst bød velkommen på både hollandsk og engelsk. Han fortalte om den store betydning Vadehavet har for Holland, og han udtrykte glæde over at kunne byde Danmark velkommen på Verdensarvslisten.

Derefter gav han ordet til Rikus Oswald fra Harlinger Kunsthåndværk og Teglfabrik, som har fremstillet fliserne. Han fortalte, om den utraditionelle opgave, han havde fået fra Danmark for kun en måned siden. Især størrelsen på fliserne havde været en udfordring, og ikke mindst at fliserne skulle være beregnet til udendørsbrug modsat de traditionelle hollandske fliser, som bruges til indendørs dekoration. Først samme formiddag havde han taget de sidste fliser ud af ovnen.

Han var derfor ekstra stolt over at fremvise det færdige produkt, som både blev beundret af rådmand i Harlingen Marie le Roy og Jesper Hjortenberg fra den danske ambassade, sagde, at han håbede på at dette ville være begyndelsen på yderligere samarbejde mellem Holland, Tyskland og Danmark.

Rikus Oswald låste fliserne ned i kisten, og overdrog nøglen til kaptajn Middendorf på Alexander von Humboldt II. Kisten åbnes først ved fejringen i Esbjerg, hvor Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og miljøminister Kirsten Brosbøl vil tage fliserne frem for at overdrage dem til de fire Vadehavskommuner samt Nationalpark Vadehavet. Fliserne vil derefter blive sat op i kommunerne.

Den tunge kiste blev slæbt ombord af Japp Verhulst og Rikus Oswald, og kaptajnen lovede at fragte den kostbare last sikkert til Esbjerg. Alexander von Humboldt II er navngivet efter den kendte tyske naturvidenskabsmand og botaniker. Og det var oplagt at vælge netop et skib opkaldt efter ham til også at binde de tre Vadehavsområder sammen.