Verdensarvsfliser med Vadehavskunst

02-07-2014

”En rigtig dejlig opgave!” Sådan betegner kunstneren Else Pia Martinsen Erz opgaven med at male motivet til de fem fliser, der symboliserer verdensarven, der modtages af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim under Tall Ships Races i Esbjerg den 4. august.

Det var Nationalpark Vadehavet, der henvendte sig til kunstneren med opgaven om at lave et motiv, der på en gang skulle illustrere det enestående landskab og naturværdierne i Vadehavet og samtidig vise samarbejdet mellem de tre lande og deres befolkninger om at forvalte en fælles verdensarv.

”Vadehavet og dets enestående liv har fyldt og fylder stadig en meget stor del af mit liv,” smiler Else Pia, der for alvor fik øjnene op for marsken og trækfuglene som motiver, da hun efter en kræftoperation rekreerede sig med lange ture i marsken og ved Vadehavet ved Skærbæk og Ballum. Stærene, bramgæssene og svaner og også fårene finder vej til de ofte meget store lærreder, for som Else Pia siger, så er det svært at få så store fugleflokke og stor natur i det hele taget ned på små lærreder.

Else Pia maler Else Pia maler 2

Det har således været en af udfordringerne ved opgaven med at lave motiv til verdensarvsfliserne – motivet skulle passe til en flise på kun 50 x 50 cm og samtidig rumme hele Vadehavet fra Ho Bugt i Nord til Den Helder i Holland 500 km længere sydpå. Motivet er en gave fra kunstneren til Vadehavet og nationalparken, som Else Pia er partner med og hvor hun også repræsenterer kunstnerne i Nationalparkrådet.

I Harlingen i den hollandske del af Vadehavet fik Rikus Oswald fra Harlinger Kunsthåndværk og Teglfabrik samtidig den omvendte udfordring ved at skulle lave fliser på 50 x 50 cm, idet de traditionelle hollandske fliser kun er 13 cm på hver led. Han glædede sig dog samtidig meget over valget af hollandske fliser som symbol på verdensarven. I Harlingen har man lavet de verdenskendte fliser siden 1598 og hos Rikus Oswald foregår det stadig på den oprindelige måde med anvendelse af den såkaldte majolica eller fajance teknik og håndmaling af motiverne på de enkelte fliser. Fliserne har været en markant del af handlen mellem vadehavslandene op gennem tiden og overalt langs vadehavskysten finder man fliserne på væggene i gamle huse.

Verdensarvflise males

Rikus Oswald håber samtidig på, at fliser med motiver fra Vadehavet kan komme til at blive en mere autentisk souvenir fra Vadehavet med dybe historiske rødder. Han glæder sig til at overvære ceremonien i Harlingen den 3. juli, når fliserne bæres ombord på det tyske skib Alexander von Humboldt, der den 6. juli sejler fra Harlingen og ankommer i Esbjerg som led i Tall Ships Races 2014 den 2. august, hvor de bæres fra borde den 4. august, som led i fejringen af at den danske del af Vadehavet nu også er en del af Verdensarv Vadehavet.

Yderligere information kan fås via www.galerie-erz.dk og www.harlinger.nl samt Sekretariatsleder Thomas Holst Christensen, Nationalpark Vadehavet