Oplev Vadehavets fantastiske natur og enestående smagsoplevelser på Tønder Festival

11-08-2016

Vadehavet er natur i verdensklasse, men området byder også på smagsoplevelser, som kan begejstre gourmeter og andre, som sætter pris på god mad.

I år får gæsterne på Tønder Festival 25.-28. august en enestående mulighed for at smage nogle af de mange delikatesser, som produceres med udgangspunkt i lokale råvarer fra vadehavsområdet. Det foregår i det nye Vadehavstelt, hvor man alle dage under festivalen kan møde en række lokale fødevareproducenter og kokke. I teltet bliver der mulighed for at købe forskellige småretter. Menuerne varierer hver dag og vil fremgå af en tavle ude foran teltet.

Vadehavsteltet er blevet til i et samarbejde mellem Tønder Festival, Sydvestjyske Smagsoplevelser og Nationalpark Vadehavet.

Kokken Preben Madsen, som også er kendt fra Naturkøkkenet, slår sine folder i Restaurant Herregårdskælderen, og herfra bydes der på anretninger med det bedste fra Sydvestjylland – bl.a. Fanø Laks, vadehavsrejer og lokale oste.

Rudbecks Ost og Deli fra Fanø er klar med gourmet hotdogs. Man kan vælge mellem ’svinehund’, ’fårehund’ eller ’hønsehund’, som alle er lavet med økologisk kød og serveres med hjemmelavet relish. Fanø-caféen byder også på cheesecake med havtorngele og veganske og glutenfri mandel/lakrids/chokolade-kager.

Vadehavet er også kendt for sin store forekomst af østers, og en af dem, der kan ”trylle” med disse eksklusive skaldyr er Jesper Voss, kendt som ’Fanø Oyster King’. I Vadehavsteltet vil han byde på både friske og gratinerede østers.

Butikken Strandvejen 82 fra Henne disker op med smørrebrød med lokalt pålæg, såsom oksespegepølse, æg, kartoffel og forskellig slags lam fra Varde Ådal Lam. Alt sammen garneret med hjemmelavet sennep, mayo og lignende produkter.

Smagsoplevelser er ikke kun mad, og Fanø Bryghus er med alle dage i Vadehavsteltet med forskellige øl, blandt andet en ’Tønder på Fad’, og har man lyst til drikkevarer uden alkohol, har Vibegaard Saft en række bud: stikkelsbær, solbær, ribs og blandet saft.

I løbet af festivaldagene vil producenter og kokke også fortælle og give tips om deres produkter og retter. Det sker fra en lille scene i Vadehavsteltet.

Scenen kommer også til at danne rammen for små foredrag fra en række formidlere, som under festivalen vil fortælle historier om Vadehavets natur og kulturhistorie.

Endelig vil man i teltet kunne se en udstilling med flotte billeder fra Vadehavet, og der vil være en lille udstilling, der informerer om Vadehavet som UNESCO Verdensarv.