Ny busrute bringer passagererne tæt på Vadehavet og nationalparken

29-06-2016

En helt speciel busrute bringer passagerne tæt på vadehavsområdets rige natur og kulturhistorie i Tønder Kommune. Busserne, der har en guide ombord, kører to gange om ugen på ruten i månederne juli, august, september og oktober. Om tirsdagen er der start i Tønder, og om onsdagen på Rømø.

Pernille Bejer, der til daglig er grafiker og har galleri i Ballum, vil være guide på Nationalparkbussens to ugentlige ture, hvor passagererne får et nærmere indblik i naturen og kulturhistorien i vadehavsområdet i Tønder Kommune. Foto: Jens L. Hansen

En helt ny busrute mellem Tønder og Rømø havde tirsdag 28. juni premiere. Selv om man kan finde den blandt alle de øvrige ruter i Sydtrafiks køreplaner som rute 799, er det ikke en helt almindelig busrute. Ruten har fået tilnavnet Vadehavsruten, og med ombord er der en guide, som på både dansk og tysk fortæller passagererne om vadehavsområdets natur og kulturarv. Alt efter hvor man stiger på, varer busturen fem-seks timer tur-retur, og undervejs gøres der stop på særligt spændende steder med fokus på natur og kultur. Et længere frokost-stop er også indbygget i turen.

Vadehavsruten, der markedsføres som ”Nationalpark Bussen” og ” Wattenmeer Express”, er oprettet i et samarbejde mellem Sydtrafik og tre af Nationalpark Vadehavets partnere: Tønder Kommune, Rømø-Tønder Turistforening og Sort Safari. Sidstnævnte står for guidningen undervejs.

På turen vil passagererne blandt meget andet komme tæt på og høre om det rige fugleliv i området, få fortalt dramatiske historier om stormfloder og få mulighed for en gåtur på havets bund. Guiden vil også fortælle om Nationalpark Vadehavet og om områdets status som UNESCO-verdensarv. Til denne del af guidningen har nationalparksekretariatet bidraget, og Vadehavsruten kører da også med nationalparkens logo på bussen.

Ruten kører to gange om ugen, tirsdag og onsdag, i juli, august, september og oktober. Om tirsdagen er der start ved Tønder Sport- og Fritidscenter, og opsamling ved tog- og busstationen. Der vil også være opsamling i Møgeltønder og Rudbøl, før turen går forbi Saltvandssøen i Tøndermarsken, Vidåslusen, Ballum og forskellige steder på Rømø. Herefter går turen tilbage til opsamlingsstederne.

Onsdage er der afgang fra Havneby på Rømø. Der er opsamling forskellige steder på øen og i Skærbæk ved fritidscentret og stationen. Herefter går turen over Bredebro med stop ved ECCO, videre til Vidåslusen og Møgeltønder, hvor man kan gå gennem Slotsgaden og opleve Schackenborg. Herefter går turen tilbage til Rømø.

Ifølge kommunens hjemmeside glæder Tønders borgmester, Henrik Frandsen, sig over, at der med Vadehavsruten er kommet yderligere et tilbud til folk, der besøger kommunen og nationalparken.

”Jeg håber også, at mange af kommunens egne indbyggere vil benytte denne mulighed for at lære nationalparken bedre at kende og få en god oplevelse. Især efter at Vadehavet er kommet på UNESCO’s Verdensarvsliste, har vi noget, vi alle kan være rigtig stolte af”, udtaler borgmesteren.

Ruten tager ca. 6 timer, og der vil være adskillige stop undervejs. Der vil være et længere stop midt på turen, hvor man kan købe frokost. Der vil være guide på bussen, som på både dansk og tysk vil fortælle om de kultur- og naturseværdigheder, en tur med bussen byder på.

Køreplanen for Vadehavsruten kan ses på Sydtrafiks hjemmeside, og billetter kan købes på forhånd hos Rømø-Tønder Turistforening i Tønder og på Rømø samt hos Sort Safari på www.sortsafari.dk. Er der ledige pladser, kan de købes i bussen ved opsamlingsstederne. Billetprisen er 150 kroner per person.

Ruten er startet med støtte fra Trafikministeriet og Tønder Kommune, og er en del af en udvidelse af den kollektive trafik, som Tønder Kommune foretager i disse år.

Jens L Hansen, kommunikationskonsulent

Jens Laurits Hansen