Mit Vadehav fejrede 10 års fødselsdag

12-10-2016

For ti år siden fik en gruppe formidlere en god idé. I dag er Mit Vadehav nationalparkens officielle undervisningsportal, og forløbene bruges på skoler over hele landet - men mest i de fire vadehavskommuner. Tirsdag blev Mit Vadehavs første runde fødselsdag fejret af både børn og voksne.

8. klasse fra Nordenskov Skole i Varde skulle i bygge modeller af diger. Bagefter skulle eleverne teste, om deres dige kunne modstå en 'stormflod'. Foto: Jens Futtrup

Undervisningstilbuddet Mit Vadehav fejrede tirsdag sine første 10 leveår med en stor fødselsdagsfest på natur- og kulturformidlingscentret Myrthuegård ved Ho Bugt. Et halvt hundrede mennesker med tilknytning til Mit Vadehav var mødt op for at være med til festen, som desuden havde aktiv deltagelse af to skoleklasser og en børnehavegruppe.

Mit Vadehav består i dag af over 160 undervisningsforløb målrettet skoleelever og børnehavebørn i først og fremmest de fire vadehavskommuner, Tønder, Esbjerg, Fanø og Varde. Men lærere pog pædagoger fra hele Danmark benytter i dag det enestående undervisningstilbud. Siden 2008 har hjemmesiden således haft 120.000 besøg

Der findes ikke tal for, hvor mange børn der har arbejdet med opgaverne, og Dorte Vind, der er koordinator for Mit Vadehav, fortalte i sin velkomst, at i løbet af de ti år har flere end 500 lærere og pædagoger været på kursus i at anvende dem i undervisningen.

- Man kan godt sige, at Mit Vadehav har opfostret vadehavsborgere, for nogle af de børn, der i sin tid var med i vores pilotprojekt, er i dag 25 år sagde Dorte Vind.

undefined

Omkring et halvt hundrede med tilknytning til Mit Vadehav og/eller Nationalpark Vadehavet deltog i fejringen af, at undervisningstilbuddet nu har eksisteret i ti år. Også to skoleklasser og en gruppe børnehavebørn var med til fødselsdagsfesten, som blev holdt på Myrthuegård. Foto: Jens Futtrup

Leder af Vadehavscentret Klaus Melbye er formand for formidlerne i Vadehavets Formidlerforum, som har skabt Mit Vadehav. Han sagde i sin fødselsdagstale, at formålet er at gøre vadehavskystens børn til ambassadører for deres hjemegn.

- Man siger, at man skal gribe for at begribe. Historie og teori skal kobles med egen erfaring, så børnene kan lære, lege, opleve, fordybe sig og reflektere – og det kan de med Mit Vadehav, sagde Klaus Melbye.

Da Nationalpark Vadehavet blev etableret i 2010 fik den foræret Mit Vadehav som en ”dåbsgave”, og det er i dag nationalparkens officielle undervisningsportal. Nationalparkens sekretariatsleder Peter Saabye Simonsen roste folkene bag Mit Vadehav for et meget professionelt stykke arbejde, og han glædede sig over, at det nu udvides med tilbud til ungdomsuddannelserne, ligesom der arbejdes med en række kompetencemoduler for aktører, der skal arbejde med verdensarven.

- Mit Vadehav bliver et ”one stop shop” for undervisning og kompetenceudvikling inden for Vadehavet, sagde han.

Efter talerne kunne de fremmødte opleve Mit Vadehav i praksis. Børn fra Børnegården i Esbjerg og elever fra hhv. 4. klasse på Nordenskov Skole i Varde og 8. klasse fra Bohrskolen afdeling Vita i Esbjerg var nemlig hele dagen på Myrthuegård, hvor de sammen med naturvejledere og deres lærere arbejdede med nogle af opgaverne i Mit Vadehav.

I forbindelse med fødselsdagen har Mit Vadehav fået ny hjemmeside, og som afslutning på programmet blev siden præsenteret og demonstreret. Brugerne, som altovervejende er lærere og pædagoger, kan glæde sig over, at www.mitvadehav.dk er blevet forbedret med en række nye, nyttige søgeværktøjer.

- Og så bliver den i øvrigt snart udvidet med omkring 30 nye opgaver, fortalte Dorte Vind.

Jens Laurits Hansen

Title: Kommunikationskonsulent
Havnebyvej 154, 6792 Rømø