Kunstnere tager livtag med Vadehavet
06-04-2017Nationalpark Vadehavet har tildelt et kunstnerophold i vadehavsområdet til projektet ’Det Levende Vand’. Under opholdet skal projektets tre kunstnere undersøge, hvordan man kan skabe kunst i et jævnbyrdigt samarbejde med Vadehavets landskaber, natur og kultur. Deres projekt kombinerer musik, performance, dans og film/video. 28. april får interesserede mulighed for et kig ind i kunstnernes ’værksted’ ved et åbent hus-arrangement på Rømø.
Tre kunstnere Nana-Francisca Schottländer, Ellen Birgitte Rasmussen og Alexandra Buhl, skal i april arbejde kunstnerisk med projektet 'Det levende vand - En samskabelse med Vadehavet'. Privatfoto
Kan man legemliggøre forholdet mellem mennesket og Vadehavet på godt og ondt gennem musik, billeder og koreografi? Det spørgsmål har tre kunstnere sat sig for at undersøge, når de midt i april rykker fra København til Vadehavet for at arbejde med deres kunst under et to uger langt ophold i området.
Nationalpark Vadehavet står bag opholdet for kunstnerne, som er: komponisten Ellen Birgitte Rasmussen, performancekunstner og danser Nana-Francisca Schottländer og fotograf og videokunstner Alexandra Buhl. Tilsammen har de planlagt et projekt med titlen ”Det levende vand - En samskabelse med Vadehavet”.
Med deres forskellige baggrunde har de arbejdet sammen i flere sammenhænge, blandt andet i den elektroniske flamenco-performance gruppe Electric Alhambra, danse-performancen La Mer og performance-værket Please Be Here Now.
Base lige ved Vadehavet
Basen for kunstneropholdet bliver et hus på østsiden af Rømø. Under opholdet ved Vadehavet agter de tre kunstnere at opstille en række rammesituationer, hvor menneskets krop møder naturens/Vadehavets krop. Hvilke lyde, hvilken musik kan de sammen skabe? Hvilke billeder og situationer, koreografier og gensidige bevægelser opstår i mødet mellem dem?
“Vi har talt meget om, hvordan havet og naturen er fjerde part i vores projekt. Havet er en stor, levende organisme, der skaber og former landskabet og naturen omkring sig. Vi vil gå på opdagelse i det og indgå i en kommunikation med det, undersøge dets væsen, lyd og krop, også i forhold til vore egne kroppe og udtryk”, fortæller den ene af kunstnerne, Ellen Birgitte Rasmussen, om deres vadehavsprojekt.
Hvilke værker, der konkret kommer ud af kunstneropholdet, er ikke til præcist at forudsige. Kunstnerne selv stiler mod et video/filmprojekt om processen og det, som bliver skabt under opholdet. Tanken er også at inddrage lokale kræfter i projektet. Endelig er målet, at der arrangeres en koncert, hvor videooptagelser og live performance kan indgå som elementer.
Åbent hus for alle interesserede
Allerede under deres ophold bliver der dog lejlighed til at møde kunstnerne og opleve deres kunstneriske arbejde. Der bliver således holdt et åbent hus-arrangement på Rømø fredag den 28. april, hvor alle interesserede kan få mulighed for et kig ind i kunstnernes værksted.
Marco Brodde, Fanø, der både sidder i bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet og er med i dens kunstudvalg, ser frem til, at de tre kunstnere skal i gang med deres projekt.
“Vi, der bor her, kender jo Vadehavet ganske godt. Målet med kunstneropholdet er, at vi får området fortolket på en ny og anderledes måde. At vi måske får øjnene op for andre måder at opleve og opfatte Vadehavets landskaber, natur og kultur på”, siger Marco Brodde.
Om kunstneropholdet
Nationalpark Vadehavet indbød kunstnere fra hele landet til at søge om et kunstnerophold. Det er tænkt som en mulighed til kunstnere, som ønsker at fordybe sig i Vadehavets landskaber, natur og kultur. Blandt et stærkt felt af meget forskellige ansøgere valgte man Kunstnergruppen EA, som har formuleret et projekt med titlen ” Det levende vand - En samskabelse med Vadehavet”.
Kunstneropholdet afvikles i perioden 15.-29. april. Base for opholdet bliver et feriehus på Rømø, som Feriepartner Rømø har stillet til rådighed. Jørgen Hansen Biler i Skærbæk sponserer en bil under opholdet, så kunstnerne kan komme rundt i hele vadehavsområdet.
Om kunstnerne
Performancekunstner og danser Nana-Francisca Schottländer (www.nanafrancisca.com) er oprindeligt uddannet danser i Danmark, Spanien og New York. I 2001 begyndte hun at arbejde mere performancepræget og konceptuelt med kroppen og rummet og har siden da skabt og medvirket i en lang række hybridværker i feltet mellem dans, performance, iscenesættelse og installation. Fælles for dem er en forskningspræget tilgang, hvor kroppen bruges som et levende instrument for sanselige erkendelser af omgivelserne, verden og andre. Hun færdiggjorde i 2015 en efteruddannelse som auteur fra Den Danske Scenekunstskole og modtog i 2016 arbejdslegat fra Statens Kunstfond.
Komponist Ellen Birgitte Rasmussen har en lang karriere bag sig som komponist til performances, anden musikdramatik og film. Hun lader reallyde indgå i forskellige musikformer blandt andet verdensmusik og klassisk musik og skaber derigennem helt nye klanglandskaber. Hun arbejder for øjeblikket på baggrund af et arbejdslegat fra DJBFA, er uddannet cand mag. i musik og har desuden en uddannelse inden for multimedie. Ellen Birgitte Rasmussen er født og opvokset i Ribe og har et stort kendskab til og passion for Vadehavet i alle dets facetter.
Fotograf og Videokunstner Alex Buhl bruger en kombination af dokumentaristisk og konstrueret materiale - video, lyd, fotografi og digitale kollager - til at undersøge kroppens møde med verden. Hun afsluttede en Master of Arts fra Goldsmiths, University of London i 2002 og en Cand.Mag i Visuel Kultur fra Københavns Universitet i 2011. Hun har siden 2002 deltaget i talrige kollektive kunstprojekter (bl.a. det internationalt anerkendte ExCorpse Projekt) og i diverse udstillinger i Danmark, Sverige, England, Skotland, Frankrig, Spanien, Italien og Canada.

To af kunstnerne, Ellen Birgitte Rasmussen og Nana-Francisca Schottländer (th), besøgte Nationalpark Vadehavet i marts for at få et indtryk af området. Her ses de i kraftigt blæsevejr på Rømøs Sønderstrand, hvor Marco Brodde fra nationalparkens kunstudvalg fortalte om naturen. Foto: Jens L. Hansen