Vadehavets væsener og fænomener hyldes

22-10-2018

Kunstprojektet Inseperable Together handler om at skabe kunst i et ligeværdigt samspil mellem menneske og natur - i form af Vadehavet. I det meste af oktober har Inseperable Together vist en videoinstallation på Vadehavscentret. Udstillingen slutter på lørdag, og i den forbindelse holdes der en koncert, hvor ensemblet Kirin Winds uropfører vadehavsværket "Alt er bevægelse".

Kirin Winds er en blæserkvintet, der er dannet af nogle af de unge musikere, der gennem de sidste år er blevet ansat i Sønderjyllands Symfoniorkester. Ensemblet består af: Jorunn Solløs, fløjte; Simona Sindrestean, obo; Nicolai Eghorst, klarinet; Jeppe Rasmussen, horn; Catarina Zeh, fagot.

Som en del af projektet Inseparable Together, som for øjeblikket viser en større videoinstallation på Vadehavscentret i V. Vedsted, er der lørdag 27. oktober en koncert med det prisvindende ensemble Kirin Winds, der uropfører vadehavsværket "Alt er bevægelse” af Ellen Birgitte Rasmussen.

Projektet Inseparable Together er et stedspecifikt værk, der udforsker samspillet mellem natur og menneske. Projektet formidler mødet og udvekslingen med Vadehavet gennem musik og lyd, billede og krop og sætter materialet i scene i forskellige rum og sammenhænge. Her kan oplevelsen spille op til nye anskueliggørelser af den pt. meget aktuelle menneske/natur-diskurs. Projektets forskellige dele er skabt gennem fire ophold i området på fire forskellige årstider af fotograf Alexandra Buhl og performancekunstner og iscenesætter Nana Francisca Schottländer samt komponisten Ellen Birgitte Rasmussen.

Det første af de fire ophold, på Rømø i foråret 2017, var et kunstnerophold arrangeret af Nationalpark Vadehavet og med støtte fra lokale partnere.

Naturlyde

Musikken i "Alt er bevægelse" hylder de fænomener, man kan opleve i vadehavsområdet - lige fra krabber til vestenvind. Musikerne skaber naturlyde, der spiller sammen med menneskeskabte lyde optaget i området. Herigennem skabes en oplevelse af, at vi alle er væsener i og omkring Vadehavet. Vi er ikke opdelt i natur kontra menneske, vore roller er udskiftelige. Vi er alle en del af verden, på lige fod.

Koncerten fremføres i en videoinstallation på Vadehavscentret, som igennem de sidste uger har dannet rammen om et suggestivt rum af video, lyd og performative møder med vadehavslandskaberne. Installation er skabt af Alexandra Buhl og Nana Francisca Schottländer.

Komponisten er lokal

Ellen Birgitte Rasmussen er selv opvokset i området. Hendes far har høstet hø og græsset kreaturer i marsken, samlet spiselige planter på stranden og fisket skrubber på vaden. I dag er naturen noget, vi ser på og tager på oplevelser i. Men en gang imellem bliver vi mindet om, at vi hænger sammen med naturen - mest når den truer vores menneskeskabte livsstil, som ved for eksempel stormflod. Vi er dog hele tiden et hele; på godt og ondt er vi uadskillelige, inseparable together.

Efter pausen, hvor projektet byder på et glas, spiller Kirin Winds desuden Carl Nielsens blæserkvintet.

FAKTA

Installationen er åben 5.-27. oktober 2018 i Vadehavscentrets åbningstid kl. 10-16.

Koncert med Kirin Winds lørdag 27. oktober kl. 14.30

Fotoudstilling i Vadehavscentrets café den 5.-27. oktober.

Der betales entré til Vadehavscentret.

Kirin Winds

Kirin Winds er en blæserkvintet, der er dannet af nogle af de unge musikere, der gennem de sidste år er blevet ansat i Sønderjyllands Symfoniorkester. Ensemblet opnåede tredjepladen i P2s Kammermusikkonkurrence 2009. På grund af det flotte og engagerede spil fik Kirin Winds desuden Sammenslutningen af danske musikforeningers specialpris, der består af en række koncerter i musikforeningerne.

Kunstnerne bag Inseparable Together:

Nana Francisca Schottländer,  danser, performer og iscenesætter; Alexandra Buhl, fotograf; Ellen Birgitte Rasmussen, komponist.