Engbrandbæger eksploderer i antal
19-09-2018Sommerfuglen blodplet er kommet på overarbejde, da værtsplanten engbrandbæger er eksploderet i antal.
Foto af Engbrandbæger: SAGRO
I Nationalpark Vadehavet er græsning en vigtig del af naturplejen, men en smuk gul urt, ved navn engbrandbæger, giver problemer for de mange græssende dyr. Engbrandbæger er en 30-100 cm høj, flerårig urt, der blomstrer fra juli til september. Urten er meget giftig for græssende dyr, både i frisk og i tør tilstand, og er derfor højst uheldig på græsnings- og høsletarealer. I frisk tilstand smager urten bittert, og dyrene undgår dem helst, men i tørret tilstand mister planten den bitre smag, således at dyrene ikke kan skelne dem fra de øvrige planter i høet. Der er desværre flere eksempler på, at husdyr er døde efter at have spist engbrandbæger.
Engbrandbæger er hjemmehørende i Danmark og er en vigtig foderplante for omkring 200 arter. Mange insekter og sommerfugle nyder godt af urten. Blandt andet sommerfuglen blodplet. Blodplet er dagflyvende og langsom. Det sidste kan den tillade sig, fordi den er giftig - blodplet kan nemlig tåle at spise engbrandbæger, og udnytter det giftige stof i urten til at gøre sig uspiselig for dens fjender.
Men sommerfuglen blodplet er i de seneste år kommet på overarbejde. Engbrandbæger er nemlig eksploderet i antal, uden at der er nogen forklaring på hvorfor, og det giver problemer for de græssende dyr. Økologi Rådgivning Danmark har derfor af samme grund indledt kampagne om at bekæmpe den giftige plante.
Vær opmærksom på, at planten kan forveksles med blandt andet vand-brandbæger som ikke er så giftig - engbrandbæger er heldigvis ikke så udbredt i Sydvestjylland, men vær alligevel opmærksom, hvis du har heste eller kreaturer.

Sommerfuglen blodplet eller tyria jacobaeae.