En spøjs spove!

03-04-2019

En afbleget storspove vakte opsigt.

Foto: Bent Laulund

På sekretariatet gjorde vores fugleekspert, John Frikke, store øjne, da Bent Laulund fra Esbjerg for nyligt sendte os tre fine fotos af en Storspove. Grunden til de store øjne var, at den Storspove som Bent havde fået på kornet, ikke var nogen sædvanlig Storspove… Den var næsten hvid og er det man kalder en mutation - en farvevariant, som opstår på grund af ’rod i generne’. Den udsædvanlige spove kalder man i fagsproget for en ’dilute’ og af typen ’isabel’ som kan kendes på, at de sorte og mørke farver i fjerdragten (melaninerne) er reducerede så fuglen fremstår som afbleget og gulbrun.

Fugle med afvigende farver (mutationer) er meget almindelige hos fugle i fangenskab, og der findes som bekendt et hav af mutationer af almindelige arter som Kanariefugl og Undulat. I naturen opstår de også af og til, men her får de fleste af dem ikke lov at blive gamle. Især varianter som spoven her, som skiller sig meget ud fra flokken, bliver som regel forholdsvist hurtigt  taget af en jagende rovfugl eller lignende.

Bent Laulund spottede den særprægede fugl i en større flok af Storspover, som den 23. januar spankulerede rundt på jagt efter føde i Darum Enge. Her snuppede Bent en stribe meget flotte billeder af den, hvoraf han som nævnte sendte os tre. Efterfølgende har vi erfaret, at Bent er en ganske habil fotograf og at han har udstyret i orden! Nikon D7100 og der til en 600 mm/4.0 Nikon telelinse. Ikke dårligt!

For at give læserne en mulighed for at sammenligne den afblegede spove med en normalfarvet, så bringer vi også et billede af sådan én.

Foto: John Frikke

%MCEPASTEBIN%

John Frikke

Title: Projektkonsulent
Havnebyvej 30, 6792 Rømø