Natur- og kulturturisme i Vadehavet præsenteres på messe i Berlin

27-02-2020

Verdens største rejsemesse får igen i år en fælles dansk-tysk-hollandsk stand for Verdensarv Vadehavet. I år præsenteres blandt andet nye bæredygtige produkter og tilbud, som er udviklet i Intereg-projektet NAKUWA.

Mad over bål Nationalpark Vadehavet
Naturvejleder Bente Bjerrum fra Naturcenter Tønnisgård medvirker på ITB-messen i Berlin, hvor hun i regi af NAKUWA-projektet fortæller om østers og anden sankemad - og naturligvis får de besøgende også lov at smage på delikatesserne. Foto: Wasabi Film

På årets ITB-messe - verdens største rejsemesse - i Berlin præsenteres en række nye, bæredygtige produkter og tilbud inden for natur- og kulturturisme i den danske og slesvig-holstenske del af Vadehavet. Det sker på den fælles stand for Verdensarv Vadehavet, som turistaktører og øvrige messegæster kan finde i hal 4.1.

De nye produkter og tilbud relaterer sig til Verdensarv Vadehavet og henvender sig målrettet sig til en ny målgruppe af ”internationale verdensarvturister” (SIT - Special Interest Tourism). Det drejer sig om natur- og kulturinteresserede, aktive turister, som stiller høje krav til kvaliteten og typisk bliver på feriestedet i længere tid, ofte uden for højsæsonen. Helt centrale temaer er cykling, vandring, fuglekiggeri, rundture og kultur.

Udviklingen af de nye tilbud og produkter er sket i et tæt samarbejde mellem de to vadehavs-nationalparker i Danmark og Schleswig-Holstein, Business Region Esbjerg, Nordsee-Tourismus-Service samt Verdensnaturfondens tyske vadehavskontor (WWF). Samarbejdet har fundet sted i regi af Interreg 5a projektet NAKUWA – Bæredygtig natur- og kulturturisme UNESCO Verdensarv Vadehavet.

Fugleguider og kunstner

I NAKUWA-projektet er blandt andet uddannet en række fugleguider. På ITB kan de besøgende møde to af dem, danske Marit Beckmann fra Løgumkloster og tyske Christine Dethleffsen, som demonstrerer, hvordan man kan iagttage fugle med spotting scope og fortæller spændende historier om en række af de fascinerende arter af trækfugle, som to gange hvert år gør ophold i Vadehavet på deres rejse fra overvintringspladserne mod syd og ynglepladserne mod nord. Man kan møde de to fugleguider fredag 6.3, lørdag 7.3. og søndag 8.3.

Kunstner og ornitolog Marco Brodde fra Fanø optræder også på standen, hvor han vil fortælle om et liv med at tegne og male fugle og landskaber i Vadehavet. Marco Brodde viser eksempler på sine skitser og værker og fortæller engageret og levende om sine arbejdsmetoder. Marco Brodde kan opleves på vadehavsstanden onsdag 4.3. og torsdag 5.3.

Håndsamlede østers

Endelig tilbyder NAKUWA-partnerne sine besøgende på standen, at de kan smage en delikatesse – østers, som er bæredygtigt håndsamlet i den danske del af Vadehavet af firmaet Rømø Shellfish. Østerssmagningen bliver gennemført af naturvejleder Bente Bjerrum fra Naturcenter Tønnisgård på Rømø, som samtidig fortæller om de eksotiske (og invasive) skaldyr. Eventen ’Østers fra Vadehavet – smagning og storytelling’ foregår torsdag 05.03. fredag 6.3. og lørdag 7.3.

Fakta

Nationalpark Vadehavet deltager for femte år i træk på ITB-messen i Berlin. I alle årene er det sket som en del af den fælles Verdensarv Vadehavet-stand i samarbejde med partnere fra alle tre vadehavslande. I år er samarbejdet om messestanden organiseret inden for rammen af INTERREG-projektet ”Prowad Link”, med partnere fra de hollandske, danske og tyske vadehavsområder, samt Britiske Wash og North Norfolk kysten. Ud over Nationalpark Vadehavet og Business Region Esbjerg deltager og bidrager også Tøndermarsk Initiativet til messestanden som med-udstiller.

Jens Laurits Hansen

Title: Kommunikationskonsulent