08-07-2020

Oksekød fra Vadehavet rimer på bæredygtighed og økologi

Ho Bugt Oksens stude

Corona-krisen har været hård ved restaurationsbranchen, men for nogle restauratører har nedlukningen også ført til, at de er begyndt at fundere over, om deres måde at gøre tingene på nu også er den rigtige. En af dem er René Vangkilde Hansen, som er medejer og køkkenchef på Restaurant Retour i Aarhus.

Da Retour genåbnede 10. maj, var det således med et nyt koncept, hvor bæredygtighed, økologi og danske råvarer er kommet øverst på menukortet. Her kan gæsterne nu finde for eksempel makrel fra Aarhus havn og masser af danske grønsager. De kan også finde økologisk oksekød fra Nationalpark Vadehavet.

“For os giver det ikke mening at sejle oksekød ind fra Sydamerika, når vi kan få førsteklasses økologisk, tørmodnet kød fra stude, der er til overs fra økologisk mælkeproduktion hos Ole nede i Billum”, lyder det fra René Vangkilde Hansen.

’Ole’, som restauratøren omtaler, er økobonde Ole Andresen på Ho Bugtvej i Billum. På Bakkegården, der ligger helt ud til Ho Bugt, producerer han årligt 150 stude, der græsser på de saltpåvirkede strandenge i den nordlige ende af Nationalpark Vadehavet.

For René Vangkilde Hansen er det vigtigt at kende historien bag Retours førsteklasses oksekød og ikke mindst, hvordan det produceres. Derfor  tog han og syv medarbejdere  tirsdag den 7. juli turen fra Aarhus til Billum for at få et førstehåndskendskab til ’Ho Bugt Oksen’, som Ole Andresen kalder sit kød.

Der ventede restaurant-folkene fra Aarhus en ganske særlig oplevelse i Billum: Velankommet blev de placeret på nogle halmballer i en traktortrukket landbrugsvogn, og så gik turen ellers ud til dyrene, der gik og gumlede græs og urter på strandengene ved Vadehavet.

Der var god tid til at opleve og spørge ind til produktionen af Ho Bugt Oksen, og også til den videre forarbejdning, idet Ole Andresens faste slagter, øko-kokken Mikkel Hesselager fra SMG Øko, også var med på turen. Ho Bugt Oksen-kød er godkendt af Nationalpark Vadehavet til at måtte markedsføres som et ’Produkt fra Nationalpark Vadehavet’, og projektkonsulent Bettina Munch fra nationalparken var med på turen.

Det blev en rigtig spændende dag, hvor Ole med sin vante ”helt nede på jorden” tilgang fortalte om gården, kvæget og markerne. Alt, lige fra turen i en vogn bag traktoren ud til kvæget ved Ho Bugt til middagen hjemme hos Ole, var inspirerende og alle fra Restaurant Retour og journalisten fra Varde Ugeblad var meget imponerede og spurgte interesserede ind til både kvæg og nationalparken. Retour vil meget gerne have fortællingen om Nationalpark Vadehavet og historien om hvor deres råvarer kommer fra med ind i deres restaurant.

Ole fra Ho Bugt Oksen fortæller om sit kød

Bettina Munch, Event- og udviklingskonsulent