Mandøs mageløse mørke

10-03-2021

I en ny, lille film fortæller Lars Roed om, hvor fantastisk det er at opleve den enorme stjernehimmel i buldermørke på den lille vadehavsø.

Den enorme stjernehimmel over ebbevejen og den lille vadehavsø, Mandø. Foto: Lars Roed

Mørke er en sjælden og begrænset ressource. Mørke er godt for sjælen og for vores helbred – og det er godt for dyrelivet, særligt fuglene. Vi har i vadehavsområdet noget af det ”bedste” mørke, der findes – nemlig på Mandø. Her er mørket så godt, at vi håber, at øen bliver udpeget til officiel Dark Sky Park. Hvordan mørke kan opleves fortæller vi om i ny, lille film, hvor fotograf Lars Roed fra Ribe tager os med ud i nattemørket for at se på stjernehimlen.

I filmen beskriver Lars Roed oplevelsen af stjernehimlen som en nærmest ’fysisk’ oplevelse, som går lige i hjertet og giver ro i sjælen.

Du kan se filmen på vores Youtube-kanal.

En anderledes oplevelse

Dark Sky, buldermørke og stjernevrimmel oplever du bedst i vinterhalvåret og ved nymåne (ikke fuldmåne). Og husk, du må ikke have lys tændt. Hvis du har brug for lys, så dæk det til med en rød skærm eller brug en rød cykelbaglygte. Øjnene har brug for at vænne sig til mørke. Oplev også nattens lyde, men respekter dyrelivets fred, også i mørket.

Vi håber filmen kan inspirere dig til en anderledes oplevelse i Nationalpark Vadehavet.

Filmen er lavet af Frame and Work, udviklet under Interreg Nordsø-projektet ProwadLink, som finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Se mere her.

Mange med i samarbejde

Projektet er et samarbejde mellem lokale ildsjæle, private astronomientusiaster og uddannelsesinstitutioner for alle aldersgrupper. Derudover er der synergier med et projekt, som Aarhus Universitet står bag i Australien, og med naturprojektet på Mandø mellem Den Danske Naturfond, Nationalpark Vadehavet, Naturstyrelsen, Esbjerg Kommune og lokale lodsejere, som arbejder for at optimere forholdene for yngle og trækfugle på Mandø. (

Vadehavslandene, Nederlandene, Tyskland og Danmark, samarbejder også om at beskytte mørket, fremme Dark Sky og gøre borgere mere interesserede i mørket og de oplevelser, man kan få ved at opleve mørke og stjernehimmel. Se mere her.