De danske verdensarvssteder har dannet en forening
26-01-2023De syv danske og tre grønlandske steder, der er på UNESCO's liste, vil arbejde sammen om at udbrede kendskabet til verdensarven.
Medlemmerne af den nye Verdensarvsforening skrev under på foreningens stiftelsesdokument ved Harald Blåtands store runesten i Jelling. Nationalpark Vadehavet var repræsenteret af Anne Husum Marboe, der ses som nr. to fra højre.
Historiens vingesus var nærværende, da de i alt 10 danske og grønlandske verdensarvssteder 23. januar slog sig sammen i en helt ny forening, som skal gøre stederne kendte for alle danskere.
Medlemmerne af den nye forening skrev under på foreningens stiftelsesdokument ved Harald Blåtands store Jellingsten, der også er kendt som 'Danmarks Dåbsattest', fordi det er det første sted, hvor Danmark som samlet nation er nævnt.
Det er første gang, de danske og grønlandske verdensarvsteder danner en fælles forening. Foreningen får navnet Rigsfællesskabets Verdensarvsforening og har som overordnet mål at styrke den fælles fortælling om Rigsfællesskabets verdensarvs betydning og UNESCO's værdier.
Som repræsentant for Vadehavet deltog Anne Husum Marboe fra nationalparksekretariatget i det stiftende møde. Hun siger:
"Det er vigtigt at verdensarvsstederne samarbejder og står sammen om at øge kendskabet til UNESCO og verdensarv, der er af global betydning. Vi er alle stolte af at have opnået status som verdensarv, og sammen er vi stærkere".
Skal kunne dem i søvne
Et konkret mål for den nye forening er, at flere danskere og grønlændere skal kunne nævne de 10 danske og grønlandske verdensarvssteder, selv når de bliver vækket af deres dybeste søvn.
”Danmark har haft UNESCO Verdensarvssteder siden 1994, hvor Jelling-monumenterne blev udpeget som det første. Alligevel er det de færreste, der er klar over at de findes og at de bor i et land, som har steder som er så vigtige, at UNESCO har erklæret dem for ’umistelige’”, fortæller museumschef ved Kongernes Jelling, Morten Teilmann Jørgensen.
”Vi oplever at mange ikke kan nævne meget mere end et eller tre steder, og derfor vil vi samarbejde om at give alle danskere et større kendskab til stederne”, tilføjer Teilmann Jørgensen.
Foreningen vil derfor bl.a. skabe rammer for fælles projekter om formidling, indsamling og deling af viden og data, som tilsammen kan styrke kendskabet til verdensarven i hele Rigsfællesskabet.
Medlemmerne af Rigsfællesskabets Verdensarvsforening er