Litteraturlig Viis

Naturvejledere fra nationalparkens kommuner tager dig med på tur ud i Nationalpark Vadehavet,

hvor de sætter fokus på landskabet og naturkræfterne som inspiration for skrivekunsten. 

Vadehavet inspirerer unge til at læse og skrive

Nationalpark Vadehavet har sammen med bibliotekerne i tre vadehavskommuner fået 335.000 kr. fra Kulturministeriet til et projekt, hvor Vadehavets særlige natur og kultur skal styrke unges lyst til at læse og skrive. Ved at tage udgangspunkt i områdets natur- og kulturhistorie, sættes fokus på landskabet og naturkræfterne som sanselig, fysisk og rammesættende inspiration for skrivekunsten.

Nationalpark Vadehavet danner i foråret 2021 rammen om et samarbejde i Esbjerg, Varde og Tønder kommuner. Projektet hedder Litteraturlig Viis og er blevet til på fælles initiativ af Nationalpark Vadehavet og bibliotekerne i de tre vadehavskommuner. Men projektets 'hovedpersoner' bliver elever fra tre skoler: Ungdomshøjskolen ved Ribe; Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole og Rejsby Europæiske Efterskole.

I projektet skal eleverne, der alle er i aldersgruppen 15-18 år, arbejde sammen med forfattere, der enten bor i vadehavsområdet eller i deres litteratur har skrevet om Vadehavet. De unge og forfatterne skal både arbejde med forfatternes og de unges egne tekster.

Inspiration for skrivekunsten

Konkret foregår Litteraturlig Viis sådan, at naturvejledere fra nationalparkens kommuner tager deltagerne med på tur ud i Nationalpark Vadehavet, hvor de sætter fokus på landskabet og naturkræfterne som inspiration for skrivekunsten. Målet er at engagere de unge i læringsforløbet og lade dem opleve, hvordan sproget og litteraturen i samspil med naturen kan bakke op om forståelsen af deres egen kultur og identitet – som læsere, tilhørere, forfattere og som mennesker.

En stor sidegevinst ved projektet er, at det også vil generere læringsmateriale, som kan indgå i nationalparkens undervisningsplatform Mit Vadehav.

Målsætning

Målsætning 9:

"Forskning skal understøttes og undervisning styrkes gennem etablering af faciliteter og undervisningstilbud, herunder tilbud der fremmer natur-, kultur- og miljøbevidstheden hos børn og unge".

Kontakt

Anne Husum Marboe

Title: Udviklingskonsulent
Havnebyvej 154, 6792 Rømø

 

Relaterede projekter