Lejrskole ved Vadehavet

Lejrskole ved Vadehavet

Der er i Danmark rig tradition for at tage på lejrskole - hvorfor ikke lade denne tur gå til Vadehavet?

Nationalpark Vadehavet er et oplagt mål for lejrskoler og har taget imod glade elever igennem mange år. Vadehavets natur har helt officielt fået prædikat som ’verdensklasse’ og ’uerstatteligt’, da Vadehavet i 2014 blev optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Dertil kommer en meget rig og anderledes historie, kultur og kulturhistorie, man kan dykke ned i. Kulturhistorien er flere steder ganske levende og kan opleves 'live' - et eksempel kan være musik og dans på Fanø.

Vadehavsområdet har mange fantastiske oplevelser for alle klassetrin - med masser af læring - men også med mulighed for socialt samvær i enestående omgivelser. Vi har både nationalpark og verdensarv, naturvejledning og historie, sjov og læring. Vores partnere har et godt kendskab til hinanden og kan hjælpe jer godt på vej til en dejlig, spændende og hyggelig lejrskole, hvorfra der henvises til områdets fantastiske naturoplevelser og mange spændende tilbud, som sagtens kan kobles med klassens aktuelle undervisningstema.

Temaer I kan arbejde med på lejrskolen

Vadehavet har et spektakulært dyre- og planteliv, som ikke findes andre steder i Danmark. Det er hjemsted for mere end 10.000 arter af dyr og planter. Den storslåede natur kan inspirere til mange læringsrige oplevelser, for eksempel kan I arbejde med og lære om:

Sæler: Danmarks to største rovdyr findes ved Vadehavet; gråsælen og den spættede sæl. Sælerne er øverste led i fødekæden i Vadehavet og er samtidig en udsat art, der let påvirkes af menneskelig aktivitet.

Trækfugle: Vadehavet er af uvurderlig betydning for de 10–12 mio. trækfugle, som hvert år raster og tager for sig på vadernes enorme ta’ selv bord.

Tidevand og dynamisk landskab: Vadehavet er et dynamisk landskab, hvor mere end en milliard kubikmeter vand strømmer ind og ud af to gange i døgnet. Ved lavvande blotlægges kæmpe arealer af havbund.

Biomasse og biodiversitet: Den enorme biomasse, som bl.a. er et produkt at tidevandet, er et utømmeligt ta’ selv bord for fisk, sæler og fugle. På blot én kvadratmeter kan der bo 100.000 dyndsnegle.

Vadehavet og den omkringliggende region er ikke bare hjemsted for fantastisk natur, men også en unik kulturhistorie. Mennesker har i tusinder af år levet med og mod vandet ved Vadethavet. Emner, som I kan arbejde med på lejrskolen kunne være:

Anden verdenskrig: Bunkere, minerydning og flugt – nogle af de mange spor efter krigen langs Vadehavets kyst fra Blåvand i nord til grænsen i syd.

Vikinger: Vadehavets indflydelse på handel i vikingetiden, hvor de store vikingelandsbyer lå tæt langs Vadehavet. Lær om samfundshierarkier og oplev livet som viking.

Søfart og hvalfangst: Hvalfangst, søfart og handel er en del af den fælles kulturhistorie langs Vadehavet fra 1600-tallet til 1800-tallet.

Diger og stormflod: Værfterne i Tøndermarsken, de høje havdiger og de mange sluseanlæg, der blev anlagt for at beskytte mennesker og byer mod stormfloder og oversvømmelse.

Foruden storslået natur og en stærk kulturarv, er Vadehavet også et interessant område for erhverv og turisme. På lejrskolen kan I arbejde med emner såsom:

Grøn omstilling og energi: Energi og energiproduktion – fra vand- og vindmøller – er et markant kulturhistorisk element for området. Esbjerg Havn er en central base for dansk energiproduktion fra olie og gas til bæredygtig vindenergi.

Bæredygtig turisme: Vadehavet besøges årligt af flere millioner gæster. Gæsternes besøg sætter aftryk på naturen, og bæredygtig turismeudvikling er derfor mere relevant end nogensinde før. Det er vigtigt at finde løsninger, der skaber en balance mellem naturbenyttelse og naturbeskyttelse.

Overnatning

Blandt nationalparkens partnere, finder du et bredt udvalg af overnatningsmuligheder. Læs mere her og find den løsning, der passer bedst til netop din lejrskole.

Sportspark Blaavandshuk er beliggende i Oksbøl omgivet af natur, kultur og de fedeste sportsfaciliteter. Med i alt 98 sovepladser fordelt på 3 forskellige hyttetyper, er der god plads til udfoldelse. I kan selv skabe rammerne for jeres næste lejrskoleophold, men der er også mulighed for at lade Sportspark Blaavandshuk hjælpe med planlægningen. Når I ikke er ude på tur, kan I benytte jer af Sportsparkens mange sportsfaciliteter. 

Kontakt:

Strandvejen 2, 6840 Oksbøl
Tlf. 20 21 79 31
Obfuscated Email

www.booklejrskole.dk

På KonceptHotel & Danhostel Blåvandshuk kan I komme på lejrskoleophold midt i naturen. Indenfor har findes stor TV-stue og aktivitetsrum med bordfodbold, bordtennis og billard. Beliggende i køreafstand til spændende udflugter inden for både natur og kultur. Det er muligt leje faciliteter som hallen, springcenter samt svømme/badeland. Her er der plads til 140 overnattende gæster med opredte senge og fuld forplejning.

Kontakt:

Strandvejen 1, 6840 Oksbøl
Tlf. 75 27 11 10
Obfuscated Email

www.koncepthotel.dk

Sportium i Varde danner rammen om en fantastisk tur i nye og toptunede omgivelser. Sportium Sportel tilbyder 22 værelser med plads til mellem én og 14 personer – i alt 114 sengepladser. Desuden er der et stort fællesrum, der kan bruges til socialt samvær. Sportium sørger for lækre og nærende måltider og er beliggende i gåafstand til Varde centrum med kun 2,3 km til banegården.

Kontakt:

Lerpøtvej 55, 6800 Varde
Tlf. 75 21 22 66
Obfuscated Email

www.sportium.dk

Midt i Danmarks ældste by ligger Danhostel Ribe. Hos vandrehjemmet får I bl.a. indkvartering på 4- eller 5-mands værelser med bad og toilet, adgang til grupperum med AV-udstyr og god varieret mad, som både børn og voksne kan lide. Danhostel Ribe ligger i gåafstand til de fleste af Ribes spændende oplevelser, og skal I længere væk, har Danhostel Ribe velholdte cykler til udlejning.

Kontakt:

Sct. Pedersgade 16, 6760 Ribe
Tlf. 75 42 06 20
Obfuscated Email

www.danhostel-ribe.dk

Ribe Camping tilbyder de perfekte rammer for en rigtig god lejrskole oplevelse. Her tilbydes ophold både med og uden forplejning i skønne feriehuse med eget køkken/bad. For lejrskoler stilles ligeledes fælles lokaler gratis til rådighed til eks. beskeder, fælles spisning, fælles undervisning mv.

Ribe Camping er smuk beliggende lige midt i Nationalpark Vadehavet, kun 1,5 km fra Ribe Centrum, og kun 1 km fra trinbrættet "Ribe Nørremark".

Kontakt:

Farupvej 2
6760 Ribe
Tlf. 75 41 07 77
Obfuscated Email

www.ribecamping.dk

Mellerupcentret er en FDF-lejr indrettet i en tidligere gammel skole med nyrenoverede faciliteter. Bygningerne indeholder stort køkken, spisestue og pejsestue, gymnastiksal samt køjepladser til 80 personer heraf 8 storrum med hver 9 køjer. Brugerne sørger selv for proviantering og forplejning samt rengøring. Udendørs er der sportsplads, bålplads, shelterplads, skov og en lille sø.

Kontakt:

Højsetvej 25, 6534 Agerskov
Tlf. 70 27 44 10
Obfuscated Email

www.mellerupcentret.dk

Klægager ligger med udsigt til nationalparken og blev i 2017 kåret som Danmarks smukkeste gård. Overnatning sker i den store isolerede lade, hvor de brede dørports-vinduer giver muligheden for stjernekig. Ved sengetid kan eleverne få en hyggelig mørkningsfortælling. Der er mulighed for at bestille en guidet tur i området, hvor I hører om gården og livet i marsken. Køkkenet serverer morgenmad, frokost og aftensmad med fokus på bæredygtighed og velsmag.

Kontakt:

Østerende 13, 6261 Bredebro
Tlf. 23 93 15 11
Obfuscated Email

www.klaegager.dk 

 

Vadehavslejrskolen er beliggende i Højer, et af de sydligste punkter i nationalparken. Her er der plads til 40 overnattende gæster fordelt på 12 værelser - foruden masser af plads til grin og hygge. Lejrskolen byder på en stor have med trampolin, fodboldmål, gynger, bålplads og shelter ligesom der holdes både høns, kaniner, fugle, geder og ponyen Mio. 

Kontakt:

Emmerlevvej 20, 6280 Højer
Tlf. 29 63 21 03
Obfuscated Email

www.vadehavslejrskolen.dk

Aktiviteter og seværdigheder

Nationalparkens partnere byder på mange forskellige aktiviteter og seværdigheder, der både styrker klassens faglige og sociale samvær.

NaturKulturVarde er levende formidling med fokus på oplevelser, aktivitet og læring. Der tilbydes forløb som favner bredt fagligt, både ude i naturen og inde på deres besøgssteder bl.a. Museum Frello eller Tirpitz. De skræddersyr gerne et forløb, som passer til jeres klasse på tur. Teamet består af både naturvejleder og kulturformidlere, der giver eleverne mulighed for selv at være aktive i forløbet.

Kontakt: 

Lundvej 4, 6800 Varde
Tlf. 75 22 22 50
Obfuscated Email

www.vardemuseerne.dk/naturkulturvarde/

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er Danmarks museum for havet. Her kan I blive klogere på livet i havet i deres akvarium, møde Vadehavets største rovdyr i Sælariet, opleve livet på den gamle havn på det store udendørsareal FRILAND samt blive klogere på livet under vandoverfladen i de store skiftende udstillinger. 

Kontakt:

Tarphagevej 2, 6710 Esbjerg V
Tlf. 30 34 07 75
Obfuscated Email

www.fimus.dk

På Esbjerg Museum fortælles byens historie i første halvdel af 1900-tallet og om livet under besættelsen i en by, der både havde gavn og problemer af tyskernes tilstedeværelse. Gennem tre udstillinger kan I udforske temaerne livet i byen år 1900-1950, besættelsen i 1943 og modstandsbevægelsen i år 1940-1945. Museet ligger 5 minutters gang fra banegården. Museet er en del af Sydvestjyske museer.

Kontakt: 

Torvegade 45, 6700 Esbjerg
Tlf. 76 16 39 40
Obfuscated Email

www.esbjergmuseum.dk

Ribe var centrum for mange af de danske hekseprocesser og museet fortæller den uhyggelige historie om heksefrygten, som for alvor ramte Danmark og Europa i 15- og 1600-tallet. Den førte til hekseprocesserne, der fik grusomme konsekvenser. Book et forløb på HEX! og få bl.a. et indblik i heksefrygten, hvordan man beskyttede sig mod troldfolk eller lær om Danmarks mest berygtede hekseproces mod Maren Spliids. Museet er en del af Sydvestjyske museer.

Kontakt:

Sortebrødregade 1, 6760 Ribe
Tlf. 76 16 39 80
Obfuscated Email

www.hexmuseum.dk

Jacob. A. Riis var en af de mest indflydelsesrige journalister og sociale reformatorer i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Museet udforsker de temaer, som han blev berømt for at skrive om og fotografere – immigration, fattigdom, uddannelse og sociale reformer. Book en guide eller et spændende forløb til jeres klasse, hvor eleverne skal være reportere ligesom Jakob var det. Museet deler hus med HEX! Museum of Witch Hunt og er en del af Sydvestjyske museer.

Kontakt:

Sortebrødregade 1, 6760 Ribe
Tlf. 76 16 39 80
Obfuscated Email

www.jacobariismuseum.dk

Ribe er Nordens første by og Ribes Vikinger fortæller byens historie fra vikingetid til middelalder på stedet for grundlæggelsen for lige dér, hvor Museet Ribes Vikinger ligger, grundlægges Ribe ved åen i år 700. Tusindvis af fund fra arkæologiske udgravninger gør Ribe unik og vidner om vikingernes liv og deres handel med resten af Europa. Museet ligger lige over for banegården. Museet er en del af Sydvestjyske museer.

Kontakt:

Odins Plads, 6760 Ribe
Tlf. 76 16 39 60
Obfuscated Email

www.ribesvikinger.dk

Ribe VikingeCenter er et historisk oplevelsescenter med rekonstruktioner og levendegørelse af det allerældste Ribe år 710 til år 980. Her tilbydes en række undervisningforløb, der alle er konstrueret omkring temaer, som inddrager eleverne i et samspil mellem fortid og nutid. Den enkelte elev udfordres til at udvikle indsigt i menneskers liv og livsvilkår gennem tiderne og sådan skabe sin egen forståelse af og holdning til egen og andres kultur.

Kontakt:

Lustrupvej 4, 6760 Ribe
Tlf. 75 41 16 11
Obfuscated Email

www.ribevikingecenter.dk

Vadehavscentret er porten til UNESCO's Verdensarv. Her formidles Nationalpark Vadehavets unikke natur og kultur gennem centrets udstillinger og ture ud i Vadehavet. Centret har forskellige undervisningstilbud og oplevelsesture med naturvejledere, der giver rig mulighed for hands on-læring på alle niveauer. Det kan f.eks. være emner som havbundens dyreliv, Vadehavets økologi, Mandø, tidevand, fugle, sæler og meget andet.

Kontakt:

Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe
Tlf. 75 44 61 61
Obfuscated Email

www.vadehavscentret.dk

Museum Sønderjylland har 4 museer ved Vadehavet, der alle har forskellige temaer. Højer Mølle, hvor der undervises i korn og mølleri og hvorfra de har ture ud i marsken. I Tønder by ligger Vandtårnet med udstilling af Wegners møbler, Drøhses Hus med kniplinger i hovedgangen og et stort kunst- og kulturhistorisk Museum tæt på byens rådhus. Museernes dygtige formidlere underviser 30 elever ad gangen. 

Kontakt: 

Aastrupvej 48A, 6100 Haderslev
Tlf. 30 80 26 87
Obfuscated Email

www.msj.dk

Naturcenter Tønnisgård på Rømø råder over flere dygtige naturvejleder med speciale i Vadehavets biologi og kulturhistorie. Her beskæftiger de sig med læring i praksis og bruger tiden ude i felten med gæsterne. Det kunne f.eks. være en vadehavstur, bunkertur eller ravslibning. Der er også mulighed for at benytte centrets faciliteter som skolestue og udstilling i forbindelse med besøget. Det er en fordel at have egen bus/cykler med, når man besøger centret.

Kontakt: 

Havnebyvej 30, 6792 Rømø
Tlf. 74 75 52 57
Obfuscated Email

www.tonnisgaard.dk

Går lejrskolen til Rømø, er det oplagt at bevæge jer rundt på øen på cykel. Lej cyklerne hos Rømø Cykler, der sørger for at cyklerne står klar til jer, når I ankommer til jeres overnatningssted. Skulle der i lejeperioden opstå uheld med en cykel, byttes den nemt ved at ringe til Rømø Cykler.

Kontakt:

Nørre Frankel 1B/E, 6792 Havneby, Rømø
Tlf. 88 93 50 40
Obfuscated Email

www.romocykler.dk

%MCEPASTEBIN%

Bliv inspireret

Læs vores folder om at tage på lejrskole ved Vadehavet og bliv yderligere inspireret til gode oplevelser.

 

En dag på lejrskole ved Vadehavet

Se her hvordan en dag på lejrskole ved Vadehavet kan se ud: Fuld af uforglemmelige oplevelser, der både er lærerige, sjove og udfordrende.

Yderligere links

For flere ressourcer og ideer, der kan hjælpe i planlægningen af din lejrskole, kan du besøge følgende links: 

Destination Sønderjylland

Destination Vadehavskysten

Destination Vesterhavet

Visit Rømø-Tønder

Mit Vadehav

Mit Vadehav er Nationalpark Vadehavets officielle undervisningsportal. Her finder du mere end 200 opgaver, der henvender sig til alle klassetrin og sikrer en lærerig oplevelse. Alle opgaver og aktiviteter er klar download - helt gratis.