Projekt Virtuelt Hegn på Fanø er som bekendt baseret på et forsøg med at afgræsse forskellige hede- og engområder ved hjælp af hegn, der fungere via et halsbånd med en GPS, en lydgiver og en strømgiver. På denne måde skabes nogle usynlige hegn, som de græssende kreaturer lærer at kende ved hjælp af deres hørelse.
Der er tale om et forsøg, som viser, at der er mange fordele ved virtuelle hegn. Men i områder med virtuelle hegn og offentlig adgang er der en særlig udfordring i at sørge for, at de besøgende informeres om, at de nu går, cykler eller kører ind i et hegnet område, hvor de kan møde græssende kreaturer på deres vej. Det gøres naturligvis ved bl.a. at skilte og tilbyde information ved alle naturlige indgange til hegnet, men også ved at informere bredt om de virtuelle hegn i lokalområdet.
Som noget helt særligt er der også udviklet en QR-kode, som publikum kan indlæse på deres telefon eller tablet og herigennem få information om, hvor præcist køerne befinder sig i øjeblikket. Denne smarte facilitet giver gæster i områderne en endnu bedre oplevelse af besøget, uanset om man gerne vil se de græssende dyr eller om man helst vil undgå at møde dem.
For at få mere præcis viden om publikums holdninger til det at færdes i usynlige hegn sammen med græssende kvæg, har partnerskabet bag projektet på Fanø lavet publikumsundersøgelser i sommeren 2023 og 2024. Det er sket i et samarbejde med tre studerende og en seniorforsker fra Københavns Universitet, og i løbet af den kommende vinter vil de mange indsamlede data fra spørgebrevsundersøgelserne blive bearbejdet og fremstillet i en rapport til fælles gavn for alle med aktier i projektet.
Minister besøgte projektet
Fra politisk side er nyder Projekt Virtuelt Hegn på Fanø også bevågenhed helt op på regeringsniveau, og 12. august besøgte fødevareminister Jacob Jensen Fanø for at blive klogere på, hvad projektet går ud på og dets perspektiver.
Solen skinnede og lyngen stod flottere end nogen side, så der var lagt op til et par gode formiddagstimer, da ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri trillede ind på parkeringspladsen på Postvejen nær det statsejede hedeområde ved Gåsehullerne på Fanø. Lige netop her findes ét af de tre græsningsområder på Fanø, som indgår i et forsøg med at anvende virtuelle – altså usynlige – hegn til at styre græssende kreaturer med, og det var det, Jacob Jensen var kommet for at se på og høre om.
Projekt Virtuelt Hegn på Fanø drives af et partnerskab mellem lodsejere, en landmand, Fanø Kommune, Hedeselskabet og Nationalpark Vadehavet, og grunden til ministerens store interesse er, at projektet - der er det første og eneste af sin art i Danmark - er baseret på en femårig tilladelse fra Nævnet for Dyreforsøg, som udløber i 2025.
Det var en meget positiv minister. Han var lyttende og spørgende, og han lagde vægt på det dyrevelfærdsmæssige, det praktiske og det økonomiske i, at bruge GPS-koordinater til at lave hegn frem for trådhegn. Brug af virtuelle hegn er tilladt i flere lande, og partnerskabet håber, at de danske myndigheder - bl.a. med afsæt i Jacob Jensens besøg - nu vil lave en lignende lovliggørelse i Danmark.