Danmarks Nationalparker vil bidrage til folkesundheden

Naturen rummer en række uudnyttede potentialer, som Danmarks Nationalparker vil bringe i spil til gavn for danskernes trivsel og sundhed. Her ses en gruppe, som er på vandretur i Nationalpark Vadehavet. Foto: Red Star

Danskernes udfordringer med trivsel, stress og mental sundhed er en af tidens store samfundsudfordringer. Forskning såvel som praksis har bevist, at naturen rummer en række uudnyttede potentialer, som kan bidrage med løsninger. Disse potentialer vil Danmarks Nationalparker gerne aktivere yderligere. Vi vil gøre det enkeltvis og i forskellige tempi samt gennem fælles projekter i regi af Danmarks Nationalparker.

I de seneste par år har vi rundt om i de fem danske nationalparker indsamlet erfaringer fra forskellige forløb, hvor fokus har været at øge trivsel og sundhed for særlige grupper. Erfaringerne herfra og et efterfølgende analysearbejde har overbevist os om, at nationalparkernes netværk samt enestående natur og landskaber kan bruges aktivt til at forbedre danskernes sundhed og mentale, sociale og fysiske trivsel.

 

Mistrivsel er desværre et udbredt fænomen blandt mange børn og unge. Naturen kan spille en stor rolle i kampen for at vende denne udvikling. Foto: Red Star

Strategien er klar – vil I være med?

Vi har nu forberedt en strategi for vores kommende arbejde: ”Danmarks Nationalparker – et bidrag til Folkesundheden” som vi nu inviterer fonde og samarbejdspartnere med til at realisere.

Vi er på vej med initiativer i samarbejde med bl.a. patientforeninger, kommuner, fonde og naturvejledere, ligesom vi har ansøgninger ude hos fonde til andre initiativer målrettet børn, unge og seniorers trivsel.

Danmarks Nationalparker vil bygge videre på forskning og den praktiske erfaring, vi har erhvervet fra gennemførte forløb rundt om i Danmark. For at sikre et solidt fagligt grundlag har vi holdt en række dialogmøder med forskere, fagfolk og interessenter fra universiteter, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, private fonde, forsikrings- og pensionsselskaber og private virksomheder. De ser positivt på vore planer, og flere opfordrer nationalparkerne til at tage teten, når det handler om at bruge naturen aktivt til at øge befolkningens trivsel og sundhed.

Det handler om forebyggelse, ikke behandling. Formålet med nationalparkernes initiativ er at undersøge, afprøve og udvikle måder, hvorpå vi kan øge trivsel og livskvalitet for befolkningen. Foto: Red Star

Fokus på forebyggelse

Vores fokus vil være på forebyggelse, ikke behandling. Formålet med nationalparkernes initiativ er at undersøge, afprøve og udvikle måder, hvorpå vi kan øge trivsel og livskvalitet for befolkningen. Forskere skal kobles på projekterne, så vi samler viden op og kan give den videre til andre. Vores erfaringer skal komme alle til gode.

Vi skal samtidig også passe på naturen, og et centralt element i vores indsatser vil være, at de skal være til glæde og gavn både for mennesker og for biodiversiteten. Derfor vil vi i nogle af vores initiativer arbejde med at aktivere og engagere børn og voksne til at handle og gøre noget godt for naturen – såkaldte regenerative aktiviteter.

De fleste har hørt om folk, der samler affald på strandene og i andre naturområder. Men der meget andet, man kan gøre for at gavne natur og biodiversitet: fjerne uønsket bevoksning, lægge gydegrus i vandløbene, bekæmpe invasive arter, plante ålegræs osv. De naturforbedrende aktiviteter skal naturligvis tilpasses de forskellige grupper, som vi gerne vil have med ud at opleve – og gavne – den fantastiske natur, som de fem nationalparker byder på.

Danmark Nationalparker vil i den nærmeste fremtid søge lokale og nationale samarbejdspartnere til fælles initiativer på tværs af de danske nationalparker. Målet er en forstærket indsats for danskernes mentale trivsel og sundhed gennem udnyttelse af nationalparkernes natur og muligheder.

 

Erfaringer fra de fem nationalparker