UNESCO har kortlagt 4500 arter ved hjælp af eDNA

Takket være sit banebrydende miljø-DNA-program har UNESCO kortlagt næsten 4500 marine arter på 21 verdensarvssteder rundt om i verden. Det har givet nye nøgledata og en revolutionerende metode til stærkere beskyttelse af havene i en tid med hurtige klimaforandringer. Nationalpark Vadehavet koordinerede prøveudtagning fra den danske del af Verdensarv Vadehavet, hvor vi fik praktisk hjælp af skoleelever fra Hjerting.

Banc d'Arguin National Park ud for det afrikanske land Mauretaniens vestkyst er et vigtigt tidevandsområde, der ligesom Vadehavet ligger på den såkaldt Østatlantiske Trækrute (for trækfugle). Ligesom i Vadehavet hjalp lokale skolelever med prøveudtagning i forbindelse med e-DNA-undersøgelsen. Foto: Cheikh Fall, UNESCO

Klimaforandringer, herunder opvarmning af havene, tvinger marine dyre- og plantearter væk fra deres naturlige levesteder og skaber et presserende behov for bedre at forstå og overvåge deres udbredelse. UNESCO har udviklet en ny standardiseret eDNA-prøveudtagningsmetode til at kortlægge livet i havet.

I løbet af tre år tog marineeksperter og lokale forskere 500 prøver fra 21 steder, der er beskyttet af UNESCO under Verdensarvskonventionen, og opdagede tilstedeværelsen af næsten 4500 marine arter. Det er et imponerende resultat, der tidligere ville have krævet mange års undersøgelsesarbejde og kostet millioner af dollars. Næsten halvdelen af de identificerede arter var fisk, og de omfattede også 86 haj- og rokkearter, 28 pattedyrarter og tre skildpaddearter. Blandt resultaterne var 120 arter, der er opført som sårbare, truede eller kritisk truede på IUCN's rødliste.

Ordliste

Undersøgelsen fastslog også, at mange af disse arter snart vil blive konfronteret med temperaturer, der overskrider deres kendte tolerancegrænser. Baseret på det varmeste fremtidige klimascenarie vil op mod 100 procent af fiskearterne i de undersøgte tropiske og subtropiske områder overskride deres nuværende varmegrænser og være potentielt truede, mens 10-50 procent af fiskearterne i de tempererede havområder vil overskride deres nuværende varmegrænser.

Elever fra Hjerting Skoles 6. klasse stod for det praktiske arbejde, da vi i 2022 tog prøver til e-DNA-projektet i den danske del af Vadehavet. Eleverne, der i mellemtiden er kommet i 8. klasse, har nu fået analyse-resultaterne af deres prøver: Der blev også taget prøver i den tyske og nederlandske del af Vadehavet, og i alt blev der fundet 311 arter. Heraf var og de 58 fiskearter, og der var også en truet art, dvs. arten er på IUCN's såkaldte rødliste. Foto: Rolf Salomonsen

Overvågning af havets biodiversitet

UNESCO's eDNA-program markerer den første standardiserede anvendelse af eDNA-prøvetagning til overvågning af marine arters status i globale biodiversitets-hotspots. Med en enkelt vandprøve på 1,5 liter kan eDNA-teknikker afsløre genetiske spor af cirka 100 marine arter i gennemsnit. Sammenlignet med andre eksisterende teknologier er det utroligt overkommeligt, ikke-forstyrrende og hurtigt - hvilket reducerer den tid, det tager at indsamle data, fra år til blot måneder.

Metoden er også ekstremt nem at implementere, så lokalsamfundene kan deltage i at fremme viden sammen med forskerne. Mere end 250 skolebørn, nogle helt ned til seks år gamle, deltog i prøveudtagningsekspeditioner ledet af UNESCO. Her i vadehavsområdet hjalp skolelever fra Hjerting Skole med prøveudtagninger, som blev ledet af marinbiolog og naturkonsulent Xenia Salomonsen fra Nationalpark Vadehavet.

Resultaterne viser metodens styrke som et transformativt værktøj til bevarelse af havet.

Alle data fra eDNA-initiativet uploades systematisk til UNESCO's Ocean Biodiversity Information System (OBIS), en global platform med åben adgang, der sikrer, at oplysningerne er frit tilgængelige, sammenlignelige og umiddelbart anvendelige for forskere og beslutningstagere i hele verden.

Skoleelever stod også for prøvetagningen i vandet ved Lord Howe Island. Den lille øgruppe, der ligger 585 kilometer fra Australiens østkyst, kom på UNESCO's verdensarvsliste i 2007. Foto: Justin Gilligan, UNESCO

Et vigtigt redskab til at nå klima- og biodiversitetsmålene

UNESCO's initiativ er et vigtigt skridt i retning af at nå Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework's ’30x30’-mål om at beskytte 30 procent af verdens landområder, indre vandveje og kyst- og havområder inden 2030.

Ved at kombinere banebrydende videnskab med borgerdeltagelse giver UNESCO's teknologi en skalerbar og tilgængelig model, der kan anvendes på de mere end 18.000 eksisterende beskyttede havområder - og nye, der vil blive oprettet - for at løse de presserende udfordringer, som havet står over for i dag.

De indsamlede data vil understøtte videnskabsbaseret beslutningstagning og hjælpe medlemsstaterne med bedre at planlægge og forvalte beskyttede havområder, så de kan tilpasse sig de ændrede klimaforhold.

“Dette UNESCO-program revolutionerer den måde, vi observerer og overvåger livet i havet på. I en tid, hvor nedbrydningen af biodiversiteten når et alarmerende tempo, giver det nye muligheder for bedre at forstå og beskytte kritiske økosystemer i de 18.000 beskyttede havområder rundt om i verden. I overensstemmelse med sin anbefaling om åben videnskab gør UNESCO denne teknologi frit tilgængelig og opfordrer sine medlemsstater til at støtte det videnskabelige samfund til at bruge den i stor skala. ”

Audrey Azoulay

UNESCO's generaldirektør

Her kan du finde rapporten

UNESCO har udgivet en rapport om projektet, hvor man ved hjælp af e-DNA har kortlagt, hvilke arter der findes i 21 marine verdensarvssteder.
Her kan man bl.a. se, at der i Vadehavet blev fundet DNA fra i 311 arter, heraf 58 arter af fisk og en art, som står på listen over truede arter.
Du kan rinde rapporten samt e-DNA-protokoller m.v. via dette link.
Og her er link til et dashboard, hvor du kan klikke dig frem til alle de arter, der er fundet på de forskellige prøvetagningssteder, fx Vadehavet. Man kan også se billeder af de fleste af arterne.

Om UNESCO

UNESCO er FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur. Organisationen bidrager til fred og sikkerhed i verden ved at lede det multilaterale samarbejde om uddannelse, videnskab, kultur, kommunikation og information. UNESCO har hovedkvarter i Paris, men kontorer i 54 lande og beskæftiger over 2300 mennesker. UNESCO fører tilsyn med mere end 2000 verdensarvssteder, biosfærereservater og globale geoparker; netværk af kreative, lærende, inkluderende og bæredygtige byer; og over 13.000 tilknyttede skoler, universitetsprofessorater, uddannelses- og forskningsinstitutioner. Organisationens generaldirektør er Audrey Azoulay.

Da krige begynder i menneskers sind, er det i menneskers sind, at fredens forsvar skal opbygges.

Fra UNESCO's forfatning, 1945