Første co-creation work- ­ shop blev holdt på Fanø

Der kom mange kreative ideer på frem, da 16 vadehavsaktører mødtes til såkaldt co-creation workshop på Fanø 31. oktober. Foto: Anja Szczesinski

16 aktører inden for overnatning, turoplevelser, udlejning og events var 31. oktober samlet på café Elses Gab på Fanø til den første af i alt ti co-creation workshops i projektet VaBene. Opgaven var at udtænke og udvikle oplevelser, der gavner naturen – altså ture og events, hvor gæsterne er med til at forbedre naturen og gøre en forskel. Et kendt eksempel er at samle affald på stranden, hvilket allerede er godt arrangeret af Ren Strand Fanø.

De 16 deltagere gik til opgaven med krum hals, og nogle af de oplevelser, der kom ud af den kreative torsdag var blandt andet vedligehold, af lysåbne arealer til glæde for sommerfuglearten ensianblåfugl samt et koncept for en sommerhøjskole med aktiviteter, der gavner naturen.

Yderligere fire workshops vil blive afholdt andre steder ved Vadehavet både i Danmark og Tyskland i løbet af denne vinter. De færdigudviklede oplevelser vil blive testet og evalueret i løbet af sommeren 2025, hvorefter der starter en ny serie co-creation workshops i efteråret 2025.

Den smukke ensianblåfugl siddende på en klokkeensian, hvor den lægger sine æg. Foto: Lars Gejl

De er med i VaBene-projektet

Projektpartnere

  • Nationalpark Vadehavet (leadpartner)
  • Nationalparkverwaltung Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer       
  • WWF Deutschland
  • Nordsee-Tourismus-Service GMBH

Netværkspartnere

Dansk Kyst- og Naturturisme, DK; Destination Sønderjylland, DK; Destination Vadehavskysten, DK; Destination Vesterhavet, DK; Nationalpark Thy, DK; Visit Denmark, DK; Common Wadden Sea Secretariat (D, DK, NL); Fachhochschule Westküste; Deutsches Institute für Tourismusforschung, D; Insel- und Halligkonferenz e.V., D; Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer, D; Naturschutzgesellschaft Schutzstation Wattenmeer e.V., D.

Økonomi

VaBene-projektet er finansieret med støtte fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Det samlede budget er på cirka 13 millioner kroner.