Vadehavet er som sådan et beskyttet område (vildtreservat), hvor man som udgangspunkt ikke må fiske. Men nogle Danmarks smukkeste vandløb har udløb i Vadehavet, og flere af dem rummer gode muligheder for at komme ud med fiskestangen.
Du kan orientere dig om de specifikke regler for fiskeri i vadehavsområdet i en bekendtgørelsen med titlen ’Bekendtgørelse om særlige fiskeriregler og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb”. Her er link til bekendtgørelsen.
Regler for fiskeri
I Vadehavet er laks og ørred fredet i perioden fra 15. september til og med udgangen af februar, men nord for Låningsvejen til Mandø og i vandsystemerne Varde Å, Sneum Å, Konge Å, Ribe Å, Brede Å og Vidå er laks fredet hele året.
Når man alligevel kan læse og høre om laks, der fanges med fiskestang i disse åer, skyldes det, at DTU Aqua årligt vurderer status for laksen i områderne - og hermed, om der kan åbnes op for tilladelse til begrænset fiskeri og landing (hjemtagning) af laks.
Hvert år får de lokale sportsfiskerforeninger besked, om der tildeles en laksekvote og i givet fald, hvor mange laks der må fanges, hvor store de skal være, hvor de må fanges, og hvor mange der eventuelt må hjemtages. Når en indfanget fisk skal genudsættes, skal det ske på en skånsom måde. Hvis man ønsker at tage et billede af sin fangst, er det fx meget vigtigt, at fisken ikke tages op af vandet, inden den genudsættes.
Hvordan kan du komme til at fiske?
Der er mange sportsfiskerforeninger knyttet til vandløbssystemerne, der løber ud i Vadehavet. Nedenfor finder du links til en række af dem. På deres hjemmesider kan du blandt andet læse, hvor du må fiske, og du har mulighed for at købe årskort eller døgnkort til fiskeri. Der er specifikke regler i forhold til fiskeriet, som du skal sætte dig ind i blandt andet om, hvilke krogtyper og agn du må benytte.
Du ska også huske at købe et fisketegn oven i dit årskort/døgnkortet (undtagen hvis du er under 18 år eller folkepensionist). Fisketegn kan købes her.
Sportsfiskernes arbejde med vandpleje
Sportsfiskerforeningernes medlemmer gør en stor frivillig indsats inden for naturbeskyttelse. Dette sker blandt andet i foreningernes vandplejeudvalg.
Klubberne bruger penge på grus, og medlemmerne deltager i udlægning af grus, som kan tjene som gydebanker for visse fiskearter som laks og ørred. Andre smådyr og fisk har også gavn af dette arbejde.
Derudover indgår foreningerne i mange andre projekter, der kan forbedre vandløbene og hermed livsbetingelserne for fisk og smådyr, blandt andet fjernelse af spærringer og genslyngninger af åer.
Sportsfiskerforeninger i Vadehavsområdet
Mere om fisk i Vadehavet
I 2022-23 var Nationalpark Vadehavet sammen med en skoleklasse i Esbjerg med til at undersøge, hvilke fisk der er i Vadehavet. Det skete ved at tage vandprøver, der blev analyseret for miljø DNA. Du kan læse mere her: