Atlantvolden

Atlantvolden er en forsvarslinje fra Anden Verdenskrig, der blev udtænkt af Hitler selv. De mange bunkere var brikker i et tysk kystforsvar, der strakte sig fra Nordkap til Pyrenæerne. Langs hele vadehavskysten finder du i dag rester af Atlantvolden.

Bunker ved Blåvandshuk - et levn fra Anden Verdenskrig

Spor fra krigen

Besættelsesmagten byggede en hel række mindre kanonstillinger og bunkere langs hele Vadehavets kyst, der skulle tjene som en forsvarslinje mod de allieredes tropper. I tysk propaganda fra tiden blev Atlantvolden fremstillet som en uigennemtrængelig mur af betonstillinger, der var stærkt bemandet af elitesoldater. Virkeligheden var dog en anden og Atlantvolden bestod mest af en række befæstede støttepunkter langs kysten. Soldaterne, der bemandede dem, var ofte på rekreation efter kampskader, havde andre skavanker eller en høj alder, der betød at de ikke var egnede til tjeneste i frontlinjen. Ud over beskyttelse havde bunkerne også andre funktioner som radarstationer, lytteposter eller kommandocentre. Flere af bunkerne er i dag lavet om til udstillinger, der tager imod besøgende og fortæller områdets historie under Anden Verdenskrig.

Bunker på stranden på Fanø

Efter krigen

Da Anden Verdenskrig endte i maj 1945 forlod de tyske soldater bunkerne. De allierede styrker holdt en stor øvelse, hvor de afprøvede tyskernes radaranlæg, og bagefter tog de tekniske installationer med sig. Alt inventar blev pillet ud af bunkerne og genanvendt. De fleste bunkere blev muret til og overladt til vestenvind og sandflugt.

Oplev Atlantvolden

Vil du ud og se bunkere? Så tag på en guidet tur.

Som gæst i Vadehavet kan du selv gå på opdagelse efter de mange forskellige typer af bunkere i landskabet. Enkelte kan du endda få et kig ind i:

  • På Rømø kan du se Mammutbunkeren i Robbe Nord-stillingen. Kontakt Tønnisgård Naturcenter eller Vadehavet by Foot vedrørende arrangerede bunkerture.
  • Ved Vester Vedsted Batteriet kan du få lov at besøge bunkerne, som bruges til events og overnatning. Kontakt VV-Event for nærmere oplysninger og besøg.
  • På Fanøs nordspids ligger et ret velbevaret bunkeranlæg, hvor det er muligt at komme ind i nogle af bunkerne. Kontakt Visit Fanø for at høre nærmere om arrangerede ture. De fleste andre bunkere på Fanø er lukkede og helt utilgængelige.
  • Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg har udstilling i en mandskabsbunker, hvor en del er indrettet som under Anden Verdenskrig.
  • Ved Tarp finder du bunker 75665, en renoveret Regelbau 622, som kan besøges søndage og efter aftale.
  • I Blåvand fungerer Tirpitz-bunkeren som udstilling året rundt, og museet der genåbnede i 2017, har masser af formidling om Anden Verdenskrig.
  • Ved Blåvandshuk Fyr findes en stilling med flyradar og kommandobunker. Vær opmærksom på, at en del bunkere ligger inden for Forsvarets øvelsesområde, hvor der er begrænset adgang.

Atlantvolden langs vadehavskysten

Bunker i havet ved Blåvand

Fotos: Thomas Høyrup Christensen, Red Star, Carsten Pedersen