Sælerne i Vadehavet

Sælerne trives i Vadehavet. Området er et stort spisekammer, og de mange sandbanker er et trygt sted for sælerne til at komme til kræfter og føde deres unger.

Spættet sæl raster på sandbanke

Sky dyr – husk kikkert

Langt de fleste sæler i Vadehavet er spættede sæler, men du kan også være heldig at møde den store gråsæl, der er blevet mere almindelig i de senere årtier. De spættede sæler bruger især Vadehavets sandbanker til at hvile sig, og til når de om sommeren føder deres unger. Men også gråsælen ynder at ligge på bankerne. Derudover findes her rigeligt med fisk og krebsdyr, som er sælens primære føde – sælen vælger at æde de fisk, der er lettest at fange. Sælerne er sky dyr og meget følsomme over for menneskelige forstyrrelser. Hold dig på god afstand og lad sælerne dase på bankerne i fred. Med kikkert kan du stadig observere de fascinerende dyr.

Planlæg din tur

Vil du ud og se sæler? Så tag på en guidet tur.

For mange er det en stor oplevelse at spotte sælerne i det fri, og det føles som den største succes når det lykkes! Fanø og Mandø er hyppigt besøgt af dyrene, så her har du de bedste chancer. Vil du have den fulde oplevelse, anbefaler vi at du booker en guidet tur med én af vores partnere, hvis naturvejledere tager publikum med ud til sælbankerne på en ansvarlig måde.

For at opleve sælerne helt tæt på, er Sælariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet et fremragende valg. Her kan du gennem ruderne se spættede sæler og gråsæler, der majestætisk glider gennem vandet. Ved en af de to daglige fodringer, kan du blive klogere på sælernes liv og biologi.

Hylere og syge sæler på stranden

I den spættede sæls dieperiode sker det, at en unge kommer væk fra sin mor og kravler op på stranden, hvor den kalder på moren ved at hyle meget højt og vedvarende. Ungen – en såkaldt hyler – er dog oftest ikke forladt. Den kan uden problemer være alene i flere timer, mens moren svømmer efter føde. Hvis mennesker nærmer sig ungen, kan det dog forhindre moren i at komme tilbage. Ungen skal nok blive genforenet med sin mor, så lad den blot hyle i fred.

Dog sker det, at syge sæler kravler op på land for bedre at kunne holde varmen. Dette sker særligt i sensommeren og efteråret. Støder du på en sæl, der virker syg, bør du give den fred og ro og kontakte Naturstyrelsen Vadehavet på tlf. 72 54 33 31 eller Fiskeri- og Søfartsmuseet på tlf. 76 12 20 00, så de kan hjælpe.

Gæster på sælsafari i behørig afstand fra sælbanke.

Hjælp os med at passe på sælerne

  • Nyd sælerne på afstand. Som tommelfingerregel holdes en afstand på 300 meter til en gruppe af sæler.
  • Brug højst 30 minutter ved dyrene. Er der flere både tæt på, skal tiden minimeres.
  • Bevæg dig langs gruppen af sæler og ikke direkte imod dem. Undgå høje og pludselige lyde omkring dyrene.
  • Støj så lidt som muligt med køretøjer og både, og undgå hurtige ændringer i retning og hastighed. Undgå at tænde og slukke motorer, eller at skifte gear, da det skaber pludselige lyde.
  • Nærm dig ikke efterladte sælunger, men forlad stille og roligt stedet uden at forstyrre.
  • Medbring ikke kæledyr til sælernes hvilepladser. Særligt bør hunde undgås, da sælerne kan opleve dem som potentielle rovdyr.
  • Fodr eller rør aldrig sælerne, da det kan medføre aggressiv adfærd hos dyrene. Der er desuden risiko for, at sæler kan smitte mennesker og kæledyr med sygdomme. Dette gælder også døde sæler.
  • Tag aldrig selfies med sælerne, men husk på, at de er rovdyr og tag fotos på afstand.

Læs mere om sælerne

Gråsælen med det mere hesteformede hoved, er Danmarks største rovdyr
Spættet sælunge raster på sandbanke med resten af flokken.

Foto: Tandrup Naturfilm, Lars Gejl, John Frikke med flere