Hvor Vadehavet begynder...

.... eller slutter (hvis man anskuer det sydfra). Marbækområdet ligger på gesten og har stejle skrænter ud mod Vadehavet. Området afgrænses mod nord af Varde Å, der som det eneste større vandløb i hele Vadehavet ikke er reguleret af dige og sluse. Det betyder, at Varde Ådal ved store højvander kan bliver oversvømmet helt ind til Varde By.

Myrthuegård ligger smukt ved Varde Å, hvor den løber ud i Ho Bugt og dermed Vadehavet. Stedet er en af seks porte til nationalparken. Foto: Martin Kunzendorf

Nord for Esbjerg ligger Marbækområdet, der mod vest afgrænses af de ofte stejle skrænter ned mod Ho Bugt. Præcis dér mødes to meget forskellige naturområder: Selve klinten har en 20 millioner år gammel historie, hvorimod Vadehavet er skabt i løbet af få årtusinder.

Marbæk Plantage udgør sammen med den fredede hede, stranden og engene langs Varde Å et stærkt varieret naturområde med et rigt planteliv. Mennesket har sat sine aftryk i området siden stenalderen. I den nuværende plantage ses agerskel fra ældre jernalder, og i både Myrthue og Sjelborg kan man se de brolagte gulve i jernalderbøndernes huse. Flere gravhøje fra sten- og bronzealder kan opleves i området.

Der masser af afmærkerede vandre-, cykel- og rideruter rundt i hele Marbækområdet.

Gulebjerg    

Stranden og Gulebjerg i Marbækområdet. Foto: Knud Erik Vinding

 

Udsigtspunktet Gulebjerg er et godt sted at fornemme landskabets storslåede karakter. Navnet kommer af, at strandene og klinterne ved Marbæk og Sjelborg tit synes gullige eller sågar rødlige. Det er resultatet af en kemisk proces, hvor regnvandet siver ned i klinten og går i forbindelse med sandets jernindhold.

 

Varde Å og Ådal

Varde Å løber direkte ud i Ho Bugt. Ved stormflod kan vand fra Vadehavet trænge langt op i Varde Ådal. Foto: Tandrup Naturfilm

 

Varde Å er den eneste i det samlede dansk-tysk-hollandske vadehav, som ikke reguleres ved en sluse. Ådalen er heller ikke lukket inde bag et dige, så engene langs åen er jævnligt oversvømmede med havvand.

Ved Janderup Ladeplads fortæller stormflodssøjlen om oversvømmelser. Under storm fra sydvest presses vandet op i Ho Bugt og videre op i ådalen – helt ind til Varde by 12 km opstrøms. Ladepladsen er anlagt, hvor åen stadig er bred og dyb, og her lastede man varer til og fra købstaden Varde om til mindre pramme. 

 

Janderup Ladeplads ved Varde Å med Janderup Kirke i baggrunden. Selv ret store skibe som nationalparkens eget skib 'Vadehavet', som ses her, kan sejle på Varde Å. Foto: Kristian Simonsen

 

Læs mere om området