Marskens brug

Marsken i det danske vadehavsområde er et dynamisk landskab, som mennesker har nydt godt af gennem årtusinder. Det frugtbare landskab gjorde det muligt for både mennesker og dyr at leve her.

Vidåen slynger sig gennem landskabet.

Marskens er havets gave

Marsken er det flade, græsklædte landskab, der ligger mellem det højere område gest i øst og vaden i vest. Det er skabt af tidevandet fra Vadehavet, der har oversvømmet det flade kystland og aflejret sedimenter af sand og ler, den såkaldte klæg, som med tiden skabte et nyt, frugtbart land. Den frugtbare marsk har gennem årtusinder skabt livsgrundlaget for en stor befolkning af mennesker.

Varde Å slynger sig gennem landskabet ved Tarphage.

Oplev marsken

Tøndermarsken er Danmarks største marskområde, og dele af marsken er både en del af nationalparken og UNESCOs Verdensarv. Foruden fantastiske muligheder for at se et rigt fugleliv, kan du i Tøndermarsken både opleve pumpestationer ved Lægan, Nørremølle, Højer og Sejersbæk. Du kan også opleve sluser ved Vidå og Højer. Sidst men ikke mindst, er der via den 54 km lange Tøndermarsksti rigtig god mulighed for at opleve marsken til fods. Læs mere hos Tøndermarsk Initiativet på deres hjemmeside.  

Ved Skærbæk ligger Marsk Tower, der giver en imponerende udsigt over marsken og nationalparken. På en klar dag kan du nyde udsigten helt til Ribe, Rømø og den tyske vadehavsø Sild.

Du kan også booke en guidet tur med en af vores nationalparkpartnere.

Får afgræsser diget i marsken.

Sådan er du den bedste gæst, når du oplever marsken

  • Brug de mange fantastiske stier, som viser både natur og kultur fra deres bedste side – på den måde undgår du også at fare vild.
  • Respektér at visse områder kan være af­spærrede i forbindelse med fuglenes yngletid.
  • Undlad at færdes på diger, medmindre der er anlagt sti og skiltet ved diget.
  • Saml det affald op du finder, og tag det med – også selvom det ikke er dit.
  • Husk på, at du er gæst i naturen og undgå derfor at forstyrre fugle og andre dyr.
  • Hold altid hunden i snor og hold øje med skiltning.

Marskens brug gennem tiden

Dige mellem Gl. Frederikskog og Ny Frederikskog.

Fotos: Ulrik Pedersen, John Frikke, Thorkild Jensen