Saml skrald og havfald

Du kan være med til at hjælpe naturen ved at samle skrald og havfald

Du kan være med

Som gæst i nationalparken kan du både være med til, at alle får et godt besøg og at passe på vores værdifulde og sårbare natur. Du kan hjælpe ved at tage dit eget skrald med dig til nærmeste skraldespand, men du kan også samle skrald i naturen og på stranden (havfald) – alene eller sammen med vores partnere.

Hvad er havfald?

Havfald er alt menneskeskabt affald, som skyller op på stranden, det vil sige fiskeredskaber, oliedunke, gummihandsker, sikkerhedshjelme, lysstofrør, balloner og plastik og meget mere. Plastik kommer i mange former og størrelser, men en ting er sikkert, det hører ikke til i naturen.

Saml havfald med andre

Nationalparkens partnere er aktive i at holde området rent og der arrangeres blandt andet havfaldsture. Du kan eksempelvis tage med Naturcenter Tønnisgård på havfaldsture og Ren Strand Fanø sørger for, at det havfald du samler i havfaldsposerne, som du finder ved nedkørslerne til strandene på Fanø, bliver afhentet.

Internationale og nationale indsatser:

Der findes flere internationale og nationale indsatser, herunder KIMO (Kommunernes Internationale Miljø Organisation), OSPAR, Seas at Risk, Plastic Change, Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling, Hold Hjerting Rent, Naturstyrelsen og mange flere.

Bliv Havmiljøvogter

Ved at blive havmiljøvogter, kan du hente gratis Havfaldsposer flere steder i Danmark. Du finder et kort over udleveringssteder på Havmiljøvogternes hjemmeside.

Mit Vadehav har aktiviteter til skoleklasser i forbindelse med ’plastik i havet’ – du finder aktiviteterne på www.mitvadehav.dk

Vi sætter stor pris på alle bidrag til at holde vores nationalpark ren. Du kan læse mere om marint affald på siden Marint affald – affald i havet.