Sort sol

Når stære samles i hundredetusindvis for at overnatte i marskens rørskove, danser de enorme flokke hen over aftenhimlen. I Nationalpark Vadehavet kan du opleve det forunderlige naturfænomen.

Sort sol i Tøndermarsken

Derfor opstår sort sol

Stærene samler sig i store flokke for at gå til ro for natten i marskens rørskove. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor. Muligvis er det fordi, at de svimlende store flokke forvirrer rovfuglene, og når de er i samlet flok, er det nemmere for stærene at holde øje med potentielle farer. Stærene bliver typisk angrebet af den hurtige spurvehøg, men også dværgfalk, blå kærhøg, rørhøg og duehøg kan udgøre en trussel. I enkelte tilfælde er det verdens hurtigste dyr, vandrefalken, der er på jagt efter et aftensmåltid. Det er derfor livsvigtigt for stærene, at de kan beskytte sig, når der er fare på færde.

Planlæg din tur

Vil du opleve sort sol? Så tag på en guidet tur.

Som fænomen er sort sol en flygtig størrelse, fordi stærene skifter overnatningssted flere gange på en sæson, og nogle gange sågar fra dag til dag. Generelt har du gode muligheder for at opleve de dansende flokke i Tøndermarsken, i den nordlige del af Ballummarsken og flere steder omkring Ribe. Som privatperson kan du tage chancen og opleve sort sol på egen hånd. Men vil du øge muligheden for at komme til rette sted, kan du med fordel booke en guidet tur med en af nationalparkens dygtige turarrangører. De følger løbende situationen og har ”spejdere” ude, for at holde øje med stærene. 

Sæson for sort sol

Du kan opleve sort sol både om foråret og efteråret: Fra begyndelsen af marts til midt i april og igen fra midten af august til og med oktober. I disse perioder opstår sort sol typisk hver dag ca. en time inden solnedgang og varer som regel 30-45 minutter.

Sort sol på farverig himmel

Læs mere om sort sol

Sådan er du den bedste gæst, når du oplever sort sol

  • Undlad helt at tage billeder med blitz.
  • Skræm aldrig fuglene på vingerne.
  • Hold lav profil og stå ikke på toppen af digerne.
  • Undlad at støje og nyd oplevelsen, uden at forstyrre fuglene.
  • Respekter altid privat ejendom og flyt bilen, hvis du bliver bedt om det.
  • Saml det affald op du finder, og tag det med – også selvom det ikke er dit.
Mennesker betragter sort sol på afstand, hvilket giver den bedste oplevelse.

Fotos: Sandra Prudencio, Ulrik Pedersen, Torben Andersen med flere

Se også en video nedenfor om sort sol.

Video om sort sol