Vadehavets østers

I Vadehavet er der stillehavsøsters i tonsvis og ved lavvande tørlægges de store østersbanker. For mange er østers en luksusspise, men her kan du gå direkte ud på vaden og samle dem til egen nydelse.

Østersture, hvor du selv samler østers, er meget populære i Vadehavet

Stillehavsøsters i Vadehavet

Vadehavet bugner af stillehavsøsters, men sådan har det ikke altid været. Tidligere var det kun den europæiske østers, der fandtes her. Arten blev dog ramt af sygdom i 1922 og forsvandt efter få år i hele Europa. For igen at få østers i europæiske farvande, satte man i 1960’erne stillehavsøsters ud. Stillehavsøstersen har siden spredt sig, og dannet store østersbanker i Vadehavet. Bankerne er ofte helt dækket af østers, og ved første øjekast kan det ligne sten eller skaller – i virkeligheden vrimler det af liv. Stillehavsøsters regnes som en invasiv art, der risikerer at tage livet af de lokale blåmuslinger – østers lever nemlig af samme føde som blåmuslingerne. Derfor er det kun en hjælp til den danske natur, når vi mennesker samler østers til at spise. Som altid når du sanker i naturen, bør du ikke samle mere, end hvad der kan være i en hat.

Planlæg din tur

Vil du ud og samle østers? Så tag på en guidet tur.

Sæsonen for østers varer fra 1. oktober til den første uge af april. Som turist kan du i nogle tilfælde selv finde frem til de kulinariske perler. Det er frit for enhver at samle søsters til eget forbrug, dog er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Læs derfor vores retningslinjer ”Vigtigt at vide, når du samler østers” her på siden, inden du tager afsted. Vil du være helt sikker på at undgå risiko og få en fuldendt oplevelse, anbefaler vi at booke en guidet tur med en af vores partnere. De tilbyder østerssafari, hvor dygtige formidlere tager grupper med ud til østersbanker langs vadehavskysten.

Vigtigt at vide, når du samler østers

  • Pas på giftige alger i vandet, da det kan føre til algeforgiftning. Orienter dig hos Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden du begiver dig afsted. De varsler, hvis der er giftige alger i vandet.
  • Spis ikke østers i maj, juni, juli og august. En god huskeregel er, at du kan spise østers i alle måneder med "r".
  • Pas på tidevandet. Lyt til råd om færdsel, da tidevand og omskifteligt vejr på kort tid kan bringe dig i farlige situationer.
  • Saml ikke østers i nærheden af å-, spildevands- eller havneudløb for at undgå sygdomsbakterier.
Østers klar til at blive samlet og nydt på vaden.

Læs mere om stillehavsøsters

Østerstur er en oplevelse for hele familien.

Sådan er du den bedste gæst, når du samler østers

  • Gå kun ud på faldende vand – til lige efter lavvande. Hvis du er i tvivl, gå da ud med en lokal guide.
  • Vær altid klædt på efter forholdene – vinden kan være kold og udmattende. Østers kan nemt skære hul i poser, tøj og sko – husk handsker.
  • Gå aldrig ud alene, og gå ikke længere, end at du er i stand til at komme tilbage. Hav altid en opladt mobiltelefon med.
  • Saml kun det, du selv kan spise og fyld højst, hvad der svarer til en hat eller bærepose.
  • Saml det affald op du finder, og tag det med – også selvom det ikke er dit, og især hvis du finder det på havbunden.
Østers bliver ekstra lækre, når de tilberedes over bål.

Fotos: T H Christensen/Frame & Work, Colin Seymour, Wasabi Film