Et knudepunkt for trækfugle

Blåvandshuk er Danmarks vestligste punkt. Der er gode strande ved 'hukket' , som er et af de bedste steder i Danmark at se på trækfugle.

Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, er også den nordligste del af Vadehavet. Ved lavvande ses tydeligt de blotlagte vadeflader, som er en vigtig rasteplads for både sæler, måger og vadefugle. Foto: John Frikke

Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, er et vigtigt knudepunkt på Den Østatlantiske Trækrute mellem Afrika/Sydeuropa og Norden/Arktis og er kendt som et hot spot for fuglekiggere.

Fra Blåvand Fuglestation, registrerer ornitologer trækfuglenes bevægelser forbi ’hukket’ og udfører standardiseret ringmærkning.

Blåvandshuk Fyr

Det eneste fyrtårn ved Vadehavet er fra år 1900. Det er med til at sikre indsejlingen til Esbjerg Havn og advarer mod Horns Rev, som strækker sig 30-40 km ud i Nordsøen. Fyret står 18 meter over havet og er 39 meter højt. Fyret er åbent for offentligheden, og fra toppen venter en formidabel udsigt.

Fyrmesterboligen er en af de i alt seks porte til Nationalpark Vadehavet med spændende formidling. Den fokuserer på dannelsen af Vadehavet.

Ho

Ho er en vadehavslandsby beliggende øst for Blåvandshuk. Landsbyen er velbevaret med sine gårde og en meget åben struktur med kig direkte til Vadehavet.

Når man skal til øen Langli - hvilket kun er tilladt i perioden fra 16. juli- til 15. september - går eller kører man med traktorbus ad ebbevejen, som udgår fra Nyeng syd for Ho.

Blåvand

Selve byen Blåvand er en af de store feriedestinationer på vestkysten og ligger lige uden for nationalparkgrænsen. Lidt øst for byen ligger museet Tirpitz bygget op omkring en kæmpestor bunker, der indgik i Atlantvolden under Anden Verdenskrig. Museet viser også udstillinger om bl.a. vestkystens dannelse og om rav.

Kyst til Kyst Stien

Kyst til Kyst Stien er en 140 km lang vandrerute fordelt på 12 etaper fra Blåvandshuk til Vejle. På store dele af de tre første etaper mellem Blåvandshuk og Varde går man i Nationalpark Vadehavet.