Nationalparkplan­ for årene 2025-2030

Nationalpark Vadehavets arbejde for årene 2025-2030 er fastlagt i 'Plan for Nationalpark Vadehavet 2025-2030'. Det er et lovkrav, at vi hvert sjette år skal lave en ny nationalparkplan i et samspil med lokale borgere og andre nationalpark-interessenter. Den nuværende plan er den tredje i rækken.

Vintersolnedgang over Vadehavet. Foto: Torben Andersen

Grundig proces

Efter en lang og grundig proces fik Nationalpark Vadehavet i efteråret 2024 færdiggjort arbejdet med en nationalparkplan for årene 2025 til og med 2030. Arbejdet stod på i over et år, og planen blev til i et godt samspil med ikke mindst en lang række lokale borgere, organisationer og andre interessenter mv.

Det var en opgave for Nationalpark Vadehavets råd og bestyrelse at prioritere alle input - og i sidste ende for bestyrelsen at vedtage den endelige plan. Det skete i september, og efter en offentlig høringsperiode blev planen offentliggjort.

Vi fik mange input

Det er bestemt i Loven om nationalparker, at vi hvert sjette år skal udarbejde en ny plan for vores arbejde. Loven siger også, at vi inden udarbejdelsen af et forslag til nationalparkplan skal indkalde ideer, forslag m.v. fra offentligheden. Denne proces fandt sted i det første kvartal af 2024.

Rigtig mange borgere, virksomheder, organisationer og andre interessenter bidrog med idéer og forslag til aktiviteter og projekter, inden for vore seks definerede indsatsområder: 1) Natur og landskab, 2) Kultur og kulturhistorie, 3) Folkesundhed og friluftsliv, 4) Undervisning, forskning og formidling, 5) Lokalsamfund, erhverv og turisme, 6) Trilateralt vadehavssamarbejde og verdensarv

I alt modtog vi cirka 450 input, ideer eller forslag i perioden 1. januar-31. marts - blandt andet i forbindelse med workshops, som vi holdt i hver af de fire vadehavskommuner.

21 høringssvar

Efter idefasen blev der udarbejdet et forslag til nationalparkplan, som hen over sommeren 2024 var i offentlig høring. Vi modtog 21 høringssvar fra kommuner og andre offentlige instanser samt fra lokale og nationale foreninger, organisationer og privatpersoner. Alle høringssvar blev efterfølgende gennemgået, og i nogle tilfælde førte det til, at planforslaget blev tilrettet. Der var mest tale om præciseringer af oprindelige formuleringer.
'Plan for Nationalpark Vadehavet 2025-2030' er på i alt 72 sider, og af miljømæssige hensyn har vi kun fået den trykt i et begrænset oplag. Alle kan dog se den i en digital udgave her på hjemmesiden.
Du kan således læse og om ønsket downloade nationalparkplanen via linket herunder.
Vi har også lavet en mere let tilgængelig kort fortalt-udgave af planen. Den kan du også læse og downloade via link herunder.

Du kan læse og evt. downloade Plan for Nationalpark Vadehavet 2025-2030 via linket herunder.

 

Miljørapport

Det er også lovpligtigt, at der skal udarbejdes en miljøkonsekvensvurdering  af forslaget til ny nationalparkplan.

Den er udarbejdet af konsulentvirksomheden WSP og har titlen "Miljørapport for forslag til Nationalparkplan 2025-2030".

Der er også udarbejdet en sammenfattende redegørelse for miljørapporten. Denne udgør desuden et bilag til nationalparkplanen.

Herunder kan du finde link til såvel miljørapporten som den sammenfattende redegørelse.

Debatoplæg

I forbindelse med idefasen om nationalparkplanen for 2025-2030 blev der udarbejdet et debatoplæg. Det satte rammerne for idefasen frem til udgangen af marts.

Du kan læse debatoplægget online, og du finder det via dette link.

Evaluering af den gamle plan

Som en del af hele processen med at udarbejde en ny nationalparkplan, er der også gennemført en omfattende evaluering af Nationalpark Vadehavets virke i den nuværende planperiode (2019-2024). Loven siger, at evalueringen skal gennemføres som indledning til arbejdet med den nye plan, og den kan derfor i sagens natur ikke omfatte det sidste cirka halvandet år af perioden.

Evalueringen er dels gennemført internt af medlemmerne af nationalparkens bestyrelse og råd samt medarbejderne i sekretariatet. Dels er der også indkøbt kvantitative og kvalitative vurderinger af eksterne analysebureauer og evalueringseksperter, sådan at vi også har fået en vurdering udefra på vores indsats. 

Hele evalueringen er samlet i en evalueringsrapport. Den kan du læse online og evt. downloade via dette link.