Partner i Nationalpark Vadehavet

Partnerprogrammet er et vigtigt element i nationalparkens arbejde. Vi indgår partnerskab med virksomheder, institutioner, foreninger m.v. i de fire vadehavskommuner. I fællesskab søger vi at udvikle vadehavsområdet. Bæredygtighed er et grundsten.

Affaldsindsamling på Rindby Strand på Fanø. Foto: Red Star

Nationalpark Vadehavet har som mål at støtte lokalsamfundene, herunder det lokale erhvervsliv. Det kan kun lade sig gøre med tætte partnerskaber med virksomheder, institutioner, foreninger og aktører, der arbejder med og i Vadehavet. 

Partnerprogrammet tager udgangspunkt i vores nationalparkplan. Partnerskaberne skal være til gensidig gavn og glæde, og partnerskaberne skal understøtte bæredygtig udvikling, lokale samarbejder og en fælles vadehavsidentitet.

Hvem kan blive partner?

Nationalpark Vadehavet indgår partnerskab med virksomheder, institutioner, foreninger og aktører beliggende i en af de fire vadehavskommuner, Varde, Fanø, Esbjerg og Tønder.

Vi forventer, at vores partnere arbejder med at øge bæredygtigheden i deres aktiviteter og produkter. Lidt mere bæredygtighed hver eneste dag.

Søren Christensen

Udviklingskonsulent Nationalpark Vadehavet

Bæredygtighed er omdrejningspunktet

Vadehavet er natur i verdensklasse. Derfor er området udnævnt til nationalpark og er på UNESCO's liste over verdens. Det betyder, at vi er i familie med Great Barrier Reef, Galapagos, Yellowstone Nationalpark og andre fantastiske naturområder verden over. Sammen skal vi passe på og beskytte Vadehavet og verdensarven – bæredygtighed er nøgleordet.

Nationalparken ønsker at fremstå som rollemodel, hvad angår en bæredygtig udvikling i Vadehavet – både i vores egne projekter og i vores mange samarbejder. Og vi ønsker, at vores partnere fremstår som bæredygtige rollemodeller.

Derfor har vi udbygget partnerprogrammet, så bæredygtighed er en af grundstenene i vores partnerskaber og i vores egne aktiviteter.

Når vi siger bæredygtighed mener vi:

Transport

Det er vigtigt for os, at vi reducerer CO2-udledningerne fra transport i forbindelse med gæster og aktiviteter i vores område. Vi tænker på gæsternes og jeres egen transport til og fra vores område og transport rundt i området i forbindelse med aktiviteter og daglig drift.

Effektiv brug af ressourcer

Det er vigtigt for os, at vi hele tiden optimerer forbruget af energi og vand og udledningen af spildevand. Og at vi fokuserer på at genanvende og forlænge eksisterende produkters levetid.

Reduktion af affald

Det er vigtigt for os, at vi fokuserer på at reducere mængden af produceret affald, og at det affald, vi producerer, nedbrydes biologisk eller sorteres og genanvendes optimalt.

Økologi og lokale produkter

Det er vigtigt for os, at vi anvender lokale og økologiske produkter og leverandører. Det styrker det lokale økosystem og sikrer arbejdspladser i området.

Beskyttelse af naturen

Det er vigtigt for os, at vores aktiviteter ikke slider på naturen, at beskyttede områder og dyreliv beskyttes, at mængden af naturlige levesteder øges og at god adfærd i naturen formidles.

Bæredygtig adfærd

Det er vigtigt for os, at alle i organisationen fokuserer på bæredygtig adfærd. Alle skal vide, hvordan vi gør, hvorfor vi gør det, og hvem der gør hvad. Vi kræver ikke bæredygtighed i privatlivet, men vi motiverer gerne.

Socialt ansvar

Det er vigtigt for os, at alle med særlige behov tænkes ind i vores aktiviteter. Og det er vigtigt for os at støtte op om uddannelse og det gode liv. Vi arbejder for, at Vadehavet er et attraktivt sted for alle.

Partnertyper

Alle partnere får titlen ’Nationalparkpartner’ og kan markedsføre sig med logoet ’Partner med Nationalpark Vadehavet’. Alle nationalparkpartnere kan søge om også at blive ’Verdensarvspartnere’ med yderligere fokus på Vadehavet som verdensarv.

Sådan søger du om partnerskab

I løbet af foråret 2025 kommer der et link her til en online ansøgningsformular. I formularen bliver du stillet en række spørgsmål blandt andet til, hvad du ønsker dig af partnerskabet og en række spørgsmål om, hvordan du arbejder med bæredygtighed.

Din ansøgning kvalificeres af nationalparkens sekretariat og behandles af partnerudvalget på først kommende partnerudvalgsmøde. Herefter besvares ansøgningen med et tilsagn, ønske om uddybninger eller et afslag.

Ved genansøgninger om partnerskab, træder partnerskabet i kraft med det samme efter tilsagn. Ved ansøgning fra nye partnere træder partnerskabet i kraft, når partneren har gennemført ’Grundkursus for nationalparkpartnere’.

Indtil onlineformularen er klar

Du kan skrive dig på venteliste her. Så kontakter vi dig, når onlineformularen er klar.
Ja tak, jeg vil gerne skrives på venteliste til ansøgning om partnerskab.

Blåt partnerskilt på væggen på Rejsby Internationale Efterskole. Foto: Nationalpark Vadehavet

Grundkursus

Som ny partner inviteres du til et grundkursus om Nationalpark Vadehavet og Verdensarv Vadehavet. Kurset giver en grundlæggende viden om Vadehavet, nationalparken og verdensarven, som I kan benytte i formidlingen af Vadehavet i kontakten med gæster, kunder og elever. Jo flere medarbejdere, I kan sende med på kurset, des bedre.

Målgruppe
Nye partnere og nyansatte hos eksisterende partnere.
Deltagelse på grundkurset er obligatorisk for alle nye partnere.

Indhold
Vadehavets fantastiske natur
Vadehavets kultur
Verdensarv Vadehavet
Organisationen Nationalpark Vadehavet
Nationalparkens projekter
Nationalparkens partnerprogram

Næste kursus
Dato publiseres snarest
Klokken 09.00-13.00
Sekretariatet, Havnebyvej 154, Rømø

Partnerdagen

Hvert år samles alle nationalparkens partnere til Nationalpark Vadehavets Partnerdag. Partnerdagen er sammensat af workshops og oplæg om Vadehavet, værdier, bæredygtighed, udvikling, den nyeste forskning og meget andet. På dagen er der også afsat tid til at netværke og lave aftaler med andre partnere. 

Målgruppe
Alle nationalparkens partnere.
Deltagelse på partnerdagen obligatorisk for alle partnere.

Indhold
Networking
Bæredygtighed
Code of conduct
Naturen og kulturen i Vadehavet
Verdensarven
Den nyeste forskning

Næste partnerdag
6. marts 2025
Klokken 09.00-15.00

Kursus for verdensarvspartnere

For alle verdensarvspartnere er der tilrettelagt et særligt seksårigt kursusforløb. Første kursus blev holdt i 2019, og forløbet fortsætter med to årlige kursusdage frem til og med 2025. Herefter planlægges et nyt forløb. 

Målgruppe
Nationalparkens verdensarvspartnere.
Deltagelse på verdensarvskurset er obligatorisk for alle relevante medarbejdere hos verdensarvspartnere.

Indhold
2019: UNESCO kriterier samt klit og saltmarsk (er afholdt)
2021: Landskab og kulturlandskab (er afholdt)
2022: Økosystem og fugle (er afholdt)
2023: Flora samt søfart og handel
2024: Fisk og skaldyr
2025: Udvidet geologi og insekter 

Næste kursus
30.-31. oktober 2025

Faglige netværk

Nationalparken arbejder med faglige netværk på tværs af partnerprogrammet. Her samles partnere og interessenter med fælles målsætninger. Kontakt os, hvis du er interesseret i et af netværkene.

Ølnetværket

Et løst netværk af mikrobryggerier, destillerier og landmænd. Vi arbejder med at skaffe maltbyg fra nationalparkens område, så der kan brygges øl og destilleres spiritus på lokale råvarer.

Lejrskolenetværket

Et formelt netværk af oplevelsessteder, overnatningssteder, busselskaber, destinationer og andre aktører, der ønsker at fastholde og udbygge mængden af lejrskoler, der vælger Vadehavet som destination.