Vi har fået mange input
Loven om nationalparker fastslår, at vi hvert sjette år skal udarbejde en ny plan for vores arbejde. I Nationalpark Vadehavet kører vi på det sidste år af planen for 2019-2024, og vi er derfor i gang med at få udarbejdet en ny plan for, hvordan nationalparken skal udvikle sig i årene 2025-2030.
Loven siger også, at vi inden udarbejdelsen af et forslag til nationalparkplan skal indkalde ideer, forslag m.v. fra offentligheden. Denne proces har vi gennemført i det første kvartal af 2024.
Rigtig mange borgere, virksomheder, organisationer og andre interessenter har bidraget med idéer og forslag til aktiviteter og projekter, som nationalparken kan arbejde med inden for vore seks definerede indsatsområder: 1) Natur og landskab, 2) Kultur og kulturhistorie, 3) Folkesundhed og friluftsliv, 4) Undervisning, forskning og formidling, 5) Lokalsamfund, erhverv og turisme, 6) Trilateralt vadehavssamarbejde og verdensarv
I alt modtog vi cirka 450 input, ideer eller forslag i perioden 1. januar-31. marts - blandt andet i forbindelse med workshops, som vi holdt i hver af de fire vadehavskommuner.
Bestyrelsen har prioriteret
Nationalparkens bestyrelse og råd har prioriteret de mange ideer og forslag, og de er efterfølgende indarbejdet i et forslag til en ny nationalparkplan. Bestyrelsen har på sit møde 14. juni 2024 endelig godkendt forslaget, som herefter blev sendt i offentlig høring i 12 uger. 11.000 interessenter fik forslaget tilsendt direkte, ligesom det blev offentliggjort på vores hjemmeside og omtalt i medier m.v..
21 høringssvar
Du kan læse planen via dette link
Klagevejledning
I henhold til nationalparklovens § 29 kan nationalparkfondens vedtagelse af nationalparkplanen påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet, for så vidt angår retlige spørgsmål. Nationalparkfondens øvrige afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
I henhold til miljøvurderingslovens § 48, stk. 2, jf. § 48, stk. 4, kan nationalparkbestyrelsens afgørelse vedrørende miljøvurdering af planen ligeledes påklages til Miljø og Fødevareklagenævnet, for så vidt angår retlige spørgsmål. Klageberettiget er miljøministeren og i øvrigt enhver med retlig interesse i afgørelsen samt
- offentlige myndigheder, hvis interesser berøres af afgørelsen,
- lokale og landsdækkende foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i nationalparkens udvikling og drift, og
- landsdækkende foreninger og organisationer, som efter deres formål varetager væsentlige rekreative interesser, når afgørelsen berører sådanne interesser.
Klage skal være indgivet skriftligt inden 4 uger efter planens offentliggørelse, dvs. inden 11. oktober 2024.
Du klager via klageportalen, som du finder via borger.dk eller virk.dk. Du logger på klageportalen med Nem-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for nationalparken via klageportalen.
I klageportalen sendes din klage automatisk først til nationalparken. Hvis nationalparken fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen. Når du klager, skal du betale et gebyr på 900 kr. for borgere og 1.800 kr. for virksomheder, foreninger, organisationer og offentlige myndigheder.
Miljø- og Fødevareklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget, skal du sende en begrundet anmodning til Miljø og Fødevareklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen.
Miljørapport
Det er også lovpligtigt, at der skal udarbejdes en miljøkonsekvensvurdering af forslaget til ny nationalparkplan.
Den er udarbejdet af konsulentvirksomheden WSP og har titlen "Miljørapport for forslag til Nationalparkplan 2025-2030".
Du kan læse miljørapporten via linket.
Debatoplæg
I forbindelse med idefasen om nationalparkplanen for 2025-2030 blev der udarbejdet et debatoplæg. Det satte rammerne for idefasen frem til udgangen af marts.
Du kan læse debatoplægget online, og du finder det via dette link.
Evaluering af den gamle plan
Som en del af hele processen med at udarbejde en ny nationalparkplan, er der også gennemført en omfattende evaluering af Nationalpark Vadehavets virke i den nuværende planperiode (2019-2024). Loven siger, at evalueringen skal gennemføres som indledning til arbejdet med den nye plan, og den kan derfor i sagens natur ikke omfatte det sidste cirka halvandet år af perioden.
Evalueringen er dels gennemført internt af medlemmerne af nationalparkens bestyrelse og råd samt medarbejderne i sekretariatet. Dels er der også indkøbt kvantitative og kvalitative vurderinger af eksterne analysebureauer og evalueringseksperter, sådan at vi også har fået en vurdering udefra på vores indsats.
Hele evalueringen er samlet i en evalueringsrapport. Den kan du læse online og evt. downloade via dette link.