Partnerdagen 2024

Velkommen til årets partnerdag i Nationalpark Vadehavet

Foto af deltagere på partnerdagen i 2023

Program

Onsdag, den 6. marts 2024
Klokken 08.45-15.30

Skærbækcentret
Storegade 46, 6780 Skærbæk

Tilmeldingen er lukket.
Der kan komme ændringer til programmet.

Kommer du med tog
Der er ti minutters gang fra togstationen til Skærbækcentret.

Opladning af el-bil
4 styk 11 kW Type 2 ladestandere lige ved Skærbækcentret.
Nærmeste supercharger 300 kW ved Netto (700 meter).

Deltagelse er gratis
Det koster ikke noget at deltage på partnerdagen.
Ved udeblivelse opkræves et no-show-gebyr på kr. 600 + moms.

08.45-09.15

Tjek ind og morgenkaffe

09.15-09.25

Velkommen

09.25-09.45

VaBene og partnerprogram version 2.0

I vores store Interreg-projekt VaBene handler det ikke om hvad naturen kan gøre for gæsten, men hvad gæsten kan gøre for naturen. Over de næste tre år skal vi udvikle og teste oplevelser, hvor gæsterne er med til at forbedre naturen.

I VaBene skal vi også arbejde med miljø- og naturvenlig drift hos os selv og vores partnere. Hvad kan vi gøre sammen for at reducere CO2-udledningen, reducere affaldsmængderne, reducere vandforbrug og madspild, øge biodiversiteten og alt det andet vi kan gøre for at sikre en bæredygtig fremtid.

Søren Christensen fra Nationalpark Vadehavet fortæller om VaBene og den kommende omlægning af nationalparkens partnerprogram.   

09.45-10.05

Velkommen til Nationalpark Vadehavet

Over de seneste tre år har nationalparken sat mere end 20 formidlingspunkter og faciliteter op langs hele Vadehavet. Fra Blåvandshuk Fyr i nord til Siltoft i syd. Formidlingen tager udgangspunkt i værdier på hvert enkelt sted – den er kort, præcis, let forståelig og selvfølgelig på tre sprog. Portene og velkomststederne er gode steder at henvise til, når gæsterne ønsker at opleve ’det der Vadehav og den der verdensarv’.

Henrik Mikaelsen fra Nationalpark Vadehavet formidler formidlingen, peger stederne ud og fortæller om projektet.

10.05-10.30

Logo, contentpool, materialer, guiden mv.

Jens L. Hansen fra Nationalpark Vadehavet tager os igennem de mange tilbud fra nationalparken.

10.30-10.45

Kaffe og netværk

10.45-11.30

CO2-reduktion på den smarte måde

Hver dansker udleder i gennemsnit 12,5 tons CO2 om året. Og vi er et af de lande der ligger højst i verden. Der er ikke grænser for hvor mange gode råd der findes om reduktion af CO2. Det er let at give op på forhånd.

Vanebrudspalæet siger vi skal vælge et område og slutte fred med de 117 andre ting. De har lavet en CO2-lommeregner som præcist viser din reduktion af CO2 når du ændrer en adfærd. Og så punkterer de en række myter om CO2 og forbrug.

11.30-12.00

Kokasser, biodiversitet og oksekød på Noma

Det vrimler med biller og orme i kokasserne på marken. Studene går fornøjet rundt og gumler på mundfulde af frisk græs, urter og blomster. Engfuglene udruger deres kyllinger i det korte græs. Kyllingerne løber hen til nærmeste kokasse og spiser sig mætte i kokassens kriblende beboere.

John Frikke fra Nationalpark Vadehavet fortæller om græsningprojekter, der øger biodiversiteten og forbedrer yngleforholdene for engfuglene. Landmand Ole Andresen fortæller om dyrevelfærd og om oksekød fra øverste hylde.

12.00-13.00

Frokost og netværk

13.00-13.45

Sustainability as the new normal

Vil du have en almindelig burger eller en burger med kød? Sætningen stammer fra Burger King, der ved at gøre bæredygtighed til ’den nye normal’ mangedoblede salget af veganske burgere.

Julia Jung fra bureauet Curiopia i Bremen fortæller om ’sustainability as the new normal’ – et mindset, der fremelsker den bæredygtige adfærd. Ines Koch fra Nordsee Tourismus fortæller hvordan tankegangen implementeres i deres kommunikation og på deres salgsplatforme.

13.45-14.45

Workshops

Vi har brug for input fra vores partnere – altså jer.

WORKSHOP 1: Input til nationalparkplan 2025-2030. Vi skal lave ny nationalparkplan til næste planperiode og vi har brug for jeres ideer og input til aktiviteter og projekter.

WORKSHOP 2: I VaBene laver vi en håndbog med ideer til natur- og miljøvenlig drift af små og mellemstore virksomheder. Vi har brug for jeres input til at komme ud i alle kroge.

WORKSHOP 3: I VaBene er vi ved at planlægge et kursus for bæredygtighedsguider. Og til det har vi brug for din hjælp: Hvilke emner forbinder du med bæredygtighed i Vadehavsregionen. Denne workshop foregår på engelsk - der er dansk/tysk/engelsk-kyndige tilstede som vil hjælpe os igennem.

14.45-15.00

Naturvejledning med kunstig intelligens

Dig: ’Hvor kan jeg se fugleflokke?’

Kunstig intelligens: ’Ta’ cyklen ned til sydstranden klokken 15, hvor vandet stiger. Her kan du ofte se islandske ryler. Bevæg jer langsomt to hundrede meter fra flokkene, så får I den bedste oplevelse. Vil du have flere fugleoplevelser, så ta’ på ørnesafari med Sort Safari.’

NTT Data arbejder sammen med Destination Vadehavskysten og Nationalpark Vadehavet om at udvikle en kunstig intelligens, der via vejrdata, mobildata, højvandskalender, satellitbilleder, observationer, billetsalg og meget andet skaber gode oplevelser, mindre trængsel og bæredygtig opførsel i naturen.

Thomas Kierkgaard fra NTT Data fortæller om projektet Green Nudging.

15.00-15.15

Afrunding og på gensyn

15.15-15.30

Kaffe, kage og udlevering af materialer