Stor succes hos terner på flåder i Esbjerg Havn

Ugunstigt vejr i ynglesæsonen har betydet færre unger for de jordrugende fugle ved kysterne. Til gengæld var der stor ynglesucces på nogle udlagte flåder i Esbjerg Havn, hvor fjordternerne boltrede sig.

Der var live og glade dage på de to flydende terne-øer hen over sommeren. Foto: John Frikke)

De jordrugende fugle langs de danske kyster, inklusive dem i Nationalpark Vadehavet, har i år haft en særlig vanskelig og udfordrende ynglesæson med en ringe ynglesucces. Det drejer sig bl.a. om en række arter af terner og vadefugle, og i Nationalpark Vadehavet har det således også været svært for fåtallige arter som havterne, fjordterne, dværgterne, klyde, stor præstekrave og hvidbrystet præstekrave.

Hen over deres ynglesæson har disse arter været udsat for et ugunstigt vejr med en hel del sandfygning og adskillige høje vandstande til følge. Det har betydet, at der ikke er kommet mange unger på vingerne rundt om i de vigtige yngleområder på bl.a. Langli, Fanø Nord og Syd, samt på Rømøs strande og på højsandene i de centrale dele af vadehavsområdet.

Som et klart modstykke til denne generelle tendens for årets ynglesæson står de mange fjordterner, som i foråret slog sig ned for at yngle på de to flåder, som via nationalparkens ynglefugleprojekt og et supergodt samarbejde med Esbjerg Havn og frivillige fra Dansk Ornitologisk Forening igen blev lagt ud i det sydvestlige hjørne af Trafikhavnen. Her blev de flydende ’ternehoteller’ taget endnu bedre imod end i 2023, og snart rugede der noget over 50 fjordterner på de to små, men meget brugbare kunstige sandstrande.

Op mod 100 par

Og de frivilliges overvågning af kolonien viste, at ternerne havde stor succes med æg og unger, og det vurderedes, at der hen over sæsonen var op mod 100 par, som ynglede på ’de to frimærker’ (3 x 6 meter) og at de fik langt over 100 unger på vingerne i løbet af sommeren. 

Faktisk er de allersidste fjordterneunger først nu ved at blive så store, at de kan flyve ud i Vadehavet for at få tanket op til det forestående træk til Afrika.