CO2-venligt oksekød

Gode råd og fakta om udledning af klimagasser i forbindelse med produktion af oksekød.

Udledningen af CO2 fra produktionen er helt op til 80 procent mindre, hvis man bruger kød fra lokalt produceret græsningskvæg sammenlignet med konventionelt produceret oksekød fra udlandet. Foto: Red Star

Op mod 80 procent mindre CO2 og metan

Oksekød har den ubetinget største udledning af klimagasser i vores fødevareproduktion. Har I alligevel oksekød på menuen, så anvend kød fra græsningskvæg, hvor udledningen af CO2 (CO2-ækvivalenter) fra produktionen er helt op til 80 procent mindre sammenlignet med konventionelt produceret oksekød fra udlandet.
I forhold til konventionelt produceret dansk oksekød er udledningen af CO2 op til 68 procent mindre.

Grøn kost = mindre metan-udledning

På intensivt dyrkede marker laves der foder til kvægopdræt i stalde. Denne produktionsform bidrager til en stor del af klimaaftrykket fra oksekødsproduktionen.
Omlægges en mark til afgræsning med dyr, minimeres behovet for brug af tunge maskiner, sprøjtemidler og gødning. Dyrene finder selv deres føde og den grønne kost reducerer udledningen af metan fra dyrenes fordøjelse. Når dyrene tilskudsfordres med græs fra den samme mark, er effekten endnu større.

Kvæg og kokasser hjælper biodiversiteten

Græssende kvæg holder vegetationen nede på engen. Og de tunge dyr tramper strukturer i overfladen. Det forbedrer bl.a. yngleforholdene for de jordrugende fugle. Kokasserne er hjemsted for biller og larver, der er en vigtig fødekilde for engfuglene og deres unger. Den naturlige dynamik, uden næring udefra, skaber gode forhold for insekter, græsser og blomstrende urter.

En græseng binder mere CO2

Til forskel fra en mark med traditionelle afgrøder, så pløjes en græsningseng ikke hvert år. På årsbasis lagres kulstof i langt større grad på en eng med græssende kvæg, end på en traditionelt drevet mark.

Kilo CO2 per kilo oksekød

Udregnet sammenligning af driftstypernes udledning i det, der kaldes kg CO2-e pr. kg oksekød. Heri ligger bl.a. udledningsbidrag fra drift, transport og fodring.

Baseret på Klimarådets model og 'Klimapasset' udviklet af KF Miljø ApS (2023) med udgangspunkt i produktionen fra Ho Bugt Oksen.

CO2-e = CO2 ækvivalenter. Metan og NOx er omregnet, så det svarer til kuldioxid og er samlet i ét tal for alle driftsformer.

Fakta om økologisk græsningskvæg

  • 80 % mindre udledning af klimagasser (i forhold til konventionelt oksekød fra udlandet)
  • Ingen brug af sprøjtemidler
  • Ingen brug af kunstgødning
  • Øget dyrevelfærd
  • Øget CO2-binding i jorden
  • Meget mere biodiversitet