Sundhed i naturen

Sundhed er et nyt satsningsområde for Nationalpark Vadehavet.

Drenge bader i Vidåen. Foto Ulrik Pedersen

Vi ser, populært sagt, mulighederne i at få sundheden ud i naturen, og naturen ind i sundheden.

Vadehavet har rigtig natur, natur i verdensklasse – UNESCO Verdensarv – og vi har Nationalpark Vadehavet. Vi har fire kommuner med 200.000 borgere med forvaltninger på forskellige områder. Vi har uddannelsesinstitutionerne UC Syd og Syddansk Universitet. Vi har mange dygtige naturvejledere, naturcentre, museer osv. organiseret i Vadehavets Formidler Forum og sågar flere private operatører. Vi har friluftsfaciliteter, og vi har ikke mindst mange behov hos mange forskellige mennesker for nye tilbud med basis i naturen.

Kort sagt, ser nationalparken en opgave i at få mennesker med forskellige udfordringer ud i naturen, hvor de oven i købet kan bidrage til at hjælpe naturen samtidig med, at de hjælper sig selv.

Relevante spørgsmål

Når natur og oplevelser giver sundhed. Hvordan understøtter vi borgerens brug af naturen? Er der grænser for, hvor og hvor meget vi må bruge naturen?

Hvordan påvirker naturen os mentalt og fysisk, og hvordan kan vi bruge naturen til at fremme vores sundhed f.eks. sænke stress samt skabe nytænkning og kreative processer?

 

Nationalparken samarbejder med forskellige aktører om at udvikle det her område.

Workshop på Myrthuegård om sundhed i naturen. Foto Nationalpark Vadehavet